Hoppa till huvudinnehållet

Ska utveckla digitaliseringen

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
  • Ska utveckla digitaliseringen
    Ska utveckla digitaliseringen
  • Tobias Leverin lämnar uppdraget som kommunalråd i Grästorp. Han ska i stället arbeta med det nya digitaliseringsprojektet i Grästorp.
    Tobias Leverin lämnar uppdraget som kommunalråd i Grästorp. Han ska i stället arbeta med det nya digitaliseringsprojektet i Grästorp.

Grästorp är en av tio kommuner i landet i ett projekt som ska utveckla digitaliseringsarbetet inom välfärden. Tobias Leverin är ansvarig för projektet i Grästorp.– Digitalisering handlar inte om att robotar ska komma och ersätta oss, utan att arbeta mer effektivt och använda resurserna bättre, säger Tobias Leverin.

Tobias Leverin från Centerpartiet har varit ett av två kommunalråd i Grästorp, men det uppdraget har han hoppat av för att i stället satsa på det nya projektet som Sveriges kommuner och regioner (SKR) startat. Grästorp har utsetts till en av kommunerna som ska arbeta för att driva digitaliseringsarbetet i välfärden framåt.

Tobias Leverin, som har en bakgrund inom IT-branschen, är mycket motiverad till att sätta sig in i sin nya tjänst.

– Det känns väldigt inspirerande och det känns som en chans man bara får en gång i livet. Många kanske tycker att det är märkligt att sluta som kommunalråd för att hoppa på ett sådant här projekt, men jag tycker att det är viktiga frågor. Men jag vill poängtera att jag inte slutar som politiker. Jag fortsätter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och jag har fortfarande höga ambitioner inför valet 2022, säger han.

Det här projektet sträcker sig fram till nästa val, i alla fall för Tobias del. Men han hoppas att det ska resultera i många positiva saker – både i Grästorp och resten av Sverige.

– Jag vill inte att detta bara ska landa i en ny rapport, utan jag vill se mer verkstad. Jag tycker att digitaliseringen behöver en knuff framåt för att Sverige ska kunna behålla välfärden. Coronapandemin har redan bidragit till det på ett sätt, till exempel med fler möten på distans. Att ha möten digitalt sparar både tid och resurser och det tror jag kommer att bli allt vanligare i framtiden, säger Tobias Leverin.

Han ser även flera andra fördelar med digitaliseringen.

– Det finns många ställen där man arbeta mer effektivt och ta bort onödiga arbetsmoment, som till exempel digitala dokument inom vården. Där tror jag att det finns mycket tid att spara.

Men det är inte bara inom vården.

– Om man ska bygga ett nytt bostadsområde, eller vårdhem, skola, då hoppas jag att det ska finnas helt andra möjlighet i framtiden när det gäller att visualisera hur det kommer att bli. I nuläget har vi en platt karta och ritning att visa upp, men om vi i stället kan presentera en lösning digitalt så tror jag att det skapar en helt annan förståelse för hur det kommer att bli. Vi kommer att kunna gå längs med en gata för att se hur det blir, säger Tobias Leverin.

Han förstår att den ökade digitaliseringen gör många människor oroliga för att jobb ska försvinna.

– Men det innebär inte att det ska komma in några robotar och ta över våra jobb. Det handlar i stället om att arbeta på ett mer effektivt sätt. Det kan säkert bli så i framtiden att vissa yrkesgrupper försvinner, men det är samtidigt viktigt att påpeka att det kommer att finnas plats för alla.

Bildtext

UTSETTS.

BYTER ROLL. Tobias Leverin lämnar uppdraget som kommunalråd i Grästorp. Han ska i stället arbeta med det nya digitaliseringsprojektet i Grästorp.

Artikeltaggar

Grästorps kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.