Hoppa till huvudinnehållet

Helena skapade sitt eget paradis

Publicerad:
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
 • I PARADISET. Mitt i paradiset bland betonggjutna blommor, kycklingar och sina odlingar. trivs Helena Gustafsson Hedberg bäst. ”Blommorna i betong är det som säljer bäst på våren innan allt slår ut”, säger Helena.
  I PARADISET. Mitt i paradiset bland betonggjutna blommor, kycklingar och sina odlingar. trivs Helena Gustafsson Hedberg bäst. ”Blommorna i betong är det som säljer bäst på våren innan a…
 • HJÄLPER GÄRNA. Tillsammans med maken Anders och sonen Nicolas driver Helena Gustafsson Hedberg Paradiset på berget. ”Jag hjälper gärna nyblivna trädgårdsodlare med tips för hur man startar upp”.
  HJÄLPER GÄRNA. Tillsammans med maken Anders och sonen Nicolas driver Helena Gustafsson Hedberg Paradiset på berget. ”Jag hjälper gärna nyblivna trädgårdsodlare med tips för hur man star…
 • SÄLLSKAP. Familjen Carlsson/Green med sällskap är en av de som hittat hit. 
”Det är kul med hönsen och hela platsen är verkligen som ett litet paradis”.
  SÄLLSKAP. Familjen Carlsson/Green med sällskap är en av de som hittat hit. ”Det är kul med hönsen och hela platsen är verkligen som ett litet paradis”.
 • DAMER. De fylliga damerna gjutna i betong är populära bland besökarna.
  DAMER. De fylliga damerna gjutna i betong är populära bland besökarna.
 • DRIVER UPP. Helena driver upp nästa alla växter från frön för att sedan sätta dem i gammalt ensilage. ”Det som jag inte driver upp köper jag från lokala odlare”.
  DRIVER UPP. Helena driver upp nästa alla växter från frön för att sedan sätta dem i gammalt ensilage. ”Det som jag inte driver upp köper jag från lokala odlare”.
 • SILKESHÖNA. Helena med en silkes­höna som är en av de permanenta gästerna i Paradiset på berget.
  SILKESHÖNA. Helena med en silkes­höna som är en av de permanenta gästerna i Paradiset på berget.
 • VÅFFLA. Paradisvåfflan med mandelmassa, solroskärnor, amarettolikör och grädde är en storsäljare.
  VÅFFLA. Paradisvåfflan med mandelmassa, solroskärnor, amarettolikör och grädde är en storsäljare.

Vid sjökanten mellan Blomberg och Källby har Helena Gus­tafsson Hedberg skapat sin egen lustgård med trädgårdsodling, betongkonst och kycklingar som besökarna får klappa.

– Jag kallar det Paradiset på berget och här tillbringar jag nästan all min tid.

För fyra år sedan öppnade Helena Gustafsson Hedberg sin egen oas i tillvaron, Paradiset på berget. Bara ett stenkast från Vänerns strand ligger hennes kombinerade kafé, trädgårdsbutik och skulptur- och djurpark.

– Det är min egen idé från början, men jag har också fått mycket hjälp av min händige man Anders, säger Helena medan hon ser till att gästerna har tillräckligt med kaffe till fikat.

Och många besökare blir det.

– Jag ska ju inte sticka under stol med att nu när många semestrar hemma i Sverige, så har antalet gäster ökat. Det är många barnfamiljer som kommer, inte minst för att titta på ankor och höns och få chansen att klappa en liten kyckling.

– Det är roligt för barnen, men efter ett tag märker man att det är lika uppskattat bland vuxna, även om hönsen inte får gå lösa nu på grund av fågelinfluensan.

Här finns förutom kaféet en stor trädgård med mängder av odlingar och ett jättelikt växthus. Överallt kan man se mindre och större figurer gjutna av betong: katter, tomtar, fylliga baddamer och färgglada blommor.

– Det är ett billigt material som alla kan arbeta med och det är lätt att måla så det ser naturtroget ut, säger Helena som också håller kurser i just betonggjutning när det inte är pandemitider.

”Bara bättre ju fler vi blir”

I trädgården finns mängder med växter som Helena drivit upp från frön, alla odlade i gammalt ensilage.

– På det viset så slipper man gräva så mycket. Det är bara att fylla på i bäddarna uppifrån och man kan odla precis allt.

Helena tror mycket på turism- och besöksnäringen kring Kinnekulle.

– Jag tror att det blir bara bättre ju fler vi blir. Det finns många små ställen att besöka, säger Helena och nämner till exempel Hjulets kafé, skulpturparken Ouroboros och inte minst den vackra naturen.

Bäst trivs Helena dock i sitt eget paradis.

– Jag är här jämt. Det är både jobb och fritid och så roligt att det känns som ett helt liv. Även om jag bestämt mig för att vara ledig en dag så är jag ute och kollar lite ändå.

JANNE ANDERSSON

Artikeltaggar

Götene kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.