Hoppa till huvudinnehållet

Torbjörn fångar magin i landskapet

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se
 • Natur- och landskapsfotografen Torbjörn Skogedal släppte nyligen sin tredje bok, Längtans landskap.
  Natur- och landskapsfotografen Torbjörn Skogedal släppte nyligen sin tredje bok, Längtans landskap.
 • Torbjörn Skogedal är aktuell med en ny bok.
  Torbjörn Skogedal är aktuell med en ny bok.
 • Torbjörn Skogedal står nästan exakt på den plats där han fotograferade den enastående vackra vyn på uppslaget. Just den här dagen är himlen jämngrå.
  Torbjörn Skogedal står nästan exakt på den plats där han fotograferade den enastående vackra vyn på uppslaget. Just den här dagen är himlen jämngrå.
 • Åsdammen i Älvdalens kommun i Dalarna ingår i Dalälvens huvudavrinningsområde. Här stämningsfullt porträtterad under den så kallade blå timmen. Foto: Torbjörn Skogedal
  Åsdammen i Älvdalens kommun i Dalarna ingår i Dalälvens huvudavrinningsområde. Här stämningsfullt porträtterad under den så kallade blå timmen. Foto: Torbjörn Skogedal
 • Magisk morgondimma vid platåberget Billingens fot, Broddetorp. Foto: Torbjörn Skogedal
  Magisk morgondimma vid platåberget Billingens fot, Broddetorp. Foto: Torbjörn Skogedal
 • På Fårö finns naturreservatet Gamle hamn. Ute i vattnet står några berömda raukar, en av dem kallas Hunden, Kaffepannan eller S:t Oles port. Foto: Torbjörn Skogedal
  På Fårö finns naturreservatet Gamle hamn. Ute i vattnet står några berömda raukar, en av dem kallas Hunden, Kaffepannan eller S:t Oles port. Foto: Torbjörn Skogedal
 • ”Där gullpudran växer, finns det vatten”, skrev August Strindberg en gång. Gullpudran förekommer i nästan hela Europa, och blommorna är små och solgula. Foto: Torbjörn Skogedal
  ”Där gullpudran växer, finns det vatten”, skrev August Strindberg en gång. Gullpudran förekommer i nästan hela Europa, och blommorna är små och solgula. Foto: Torbjörn Skogedal
 • Den ståtliga kronhjorten är Sveriges näst största vilda hjortdjur, efter älgen. Kronhjortens spegel varierar mellan ljusröd till smutsvit. Foto: Torbjörn Skogedal
  Den ståtliga kronhjorten är Sveriges näst största vilda hjortdjur, efter älgen. Kronhjortens spegel varierar mellan ljusröd till smutsvit. Foto: Torbjörn Skogedal
 • En vacker bild av rinnande vatten. Foto: Torbjörn Skogedal
  En vacker bild av rinnande vatten. Foto: Torbjörn Skogedal
 • Den praktfulla smålommen är Värmlands landskapsfågel. Den är alla tider på året bunden till vatten och befinner sig bara på land för att häcka. Foto: Torbjörn Skogedal
  Den praktfulla smålommen är Värmlands landskapsfågel. Den är alla tider på året bunden till vatten och befinner sig bara på land för att häcka. Foto: Torbjörn Skogedal

Fotografen Torbjörn Skogedal ser sig själv som en landskapsskådare. Nya boken Längtans landskap är en hyllning till det svenska landskapet. Magin finns närmre än vi tror – ibland alldeles runt hörnet.

Just idag gör den inte mycket väsen av sig, Hornborgasjön. Där den breder ut sig och sjö möter himmel går allt i valörer av grått. Den här stilla morgonen är det svårt att föreställa sig att fälten vid Trandansen, i sjöns sydvästra hörn, blir ett grått, gungande hav om bara några veckor.

- Jaså, man blir aldrig av med dig, skojar en man när han får syn på Torbjörn Skogedal på parkeringsplatsen vid Naturum i Broddetorp.

Fotografen Torbjörn Skogedal är ett välbekant ansikte i trakten. Faktum är att han är så förtjust i det vidsträckta kulturlandskapet kring Hornborgasjön att han tillägnade en hel bok till platsen. Här finns allt, tillstår han – natur, kultur, historia och arkeologi. Det var också anledningen till att han och sambon en gång bestämde sig för att flytta hit från Göteborg. Det har snart gått femton år, men det går inte att ta miste på den gemytliga dialekten.

- Vi har husbil sedan länge, och åkte en sväng till Hornborgasjön för att upptäcka naturen. När det var dags för nästa resa sa vi: 'Vi åker väl tillbaka till Hornborgasjön'. Så fortsatte det. Till slut var det lika bra att flytta hit. Nu åker vi till Göteborg ibland, säger han och ler.

I februari kom ännu en bok, Längtans landskap, en upplevelsebok där Skogedal vill inspirera till naturupplevelser och visa vilken oändlig magi som ryms i det svenska landskapet. Genom Torbjörn Skogedals kameralins får betraktaren se vad som väntar den som ger sig ut i naturen och tillåter sig att förföras av landskapets storhet. Bilderna spänner från Falsterbo i söder till Torne träsk i norr.

- Det krävs inga flerdagsexpeditioner i stiglöst land för att uppleva det som boken förmedlar. Ofta räcker det med korta promenader. Platserna är lätta att komma åt.

Vi har just slagit oss ned en bit från sjökanten. För någon vecka sedan seglade den första tranan in mot fågelsjön. Sedan dess har den fått sällskap av några fler, och alldeles nyss syntes några karaktäristiska silhuetter mot den jämngrå himlen. Förutom det, är det inte mycket som skvallrar om att det är vårens första dag.

- Alla årstider är lika vackra. Men det är något alldeles speciellt när flyttfåglarna anländer. Den första tranan är ett tidigt vårtecken. Det är inte ett vårtecken att lita på, men det är alltid roligt.

Samtalet avbryts plötsligt av ett nasalt kacklande. Torbjörn Skogedal lyfter blicken och ser två grågäss flyga förbi, innan han fortsätter att bläddra i boken.

Skogedal har fotograferat sedan tonåren. Den främsta anledningen till att han en gång började var att han älskade fåglar och natur och ville dokumentera det han upplevde. Hobbyn utvecklades, och sedan drygt två decennier arbetar han som professionell natur- och landskapsfotograf. Hans fotografier finns spridda över stora delar av världen. Han ser sig kanske ännu mer som en landskapsskådare, på samma sätt som en person som tittar på fåglar kallar sig för fågelskådare.

- Naturen är mitt största intresse. Jag har alltid med mig kameran ute i naturen. Man går ju inte ut naken.

Torbjörn Skogedal hejdar sig själv och pekar på ett uppslag i boken. Blicken fastnar vid en enastående vacker vy med ett dimhöljt morgonlandskap i rodnande sensommarljus.

- Det är det där trädet vi ser, säger han och sveper med handen åt sidan.

Och visst är det lätt att se. Även om ljuset idag är ett helt annat än under den där vibrerande augustimorgonen när solen förtrollade landskapet.

- Det är svårt att definiera bra ljus, men inget går upp mot morgontimmarna. De är något alldeles speciellt. När det är mer fukt i luften, med dimma som dansar.

Det är ofta då som landskapet kan ställa till med ett skådespel utöver det vanliga. När vattnet ligger spegelblankt. När en helt ny dag ligger orörd.

- Det är en väldig fördel att vara på plats när solen går upp. Allt handlar om det. På sommarmorgnar kan det vara så tidigt som vid halv fyra, konstaterar han.

När jag frågar om han är en morgonmänniska, skrattar han gott.

- Man är ju tvungen. Det är lätt att överkomma det besväret. Det är vid den tiden på dygnet som det kan utspela sig något alldeles speciellt. Sådana tillfällen växer inte på träd. De försvinner snabbt.

Boken utspelar sig i kontrasternas landskap, så vackra att man tappar andan. Resan går genom böljande hagmarker, dimhöljda sjöar och vidsträckta fjäll. De vackra bilderna kompletteras med texter som bland annat beskriver hur Skogedal möter naturen. Vad han möter. Platser han har sett men vill uppleva igen. Längtans landskap.

- Det handlar om platser jag längtar tillbaka till. Så enkelt är det.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.