Hoppa till huvudinnehållet

Inte lätt att göra allt rätt

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se

Ukraina brinner. Krig i Europa. Det känns nästan helt oundvikligt att skriva en krönika i dessa tider utan att på något sätt beröra det fruktansvärda som sker. Från Skaraborg till Kiev är det knappt 170 mil. Från Skaraborg till Abisko ungefär 150 mil. Det händer just nu. I vår närhet. Apropå ”i dessa tider”. En kollega konstaterade att han för länge sedan hade tröttnat på att höra uttrycket, som användes så frekvent under pandemin att det blev slitet.

Alla bearbetar naturligtvis det rådande världsläget, eller kriser generellt, på sitt sätt. Det finns inget sätt som är rätt – åtminstone inte officiellt. Men ibland kan jag inte låta bli att undra. Sedan kriget startade har en del av debatten handlat om att kritisera de som tänker/gör/skriver om något annat än Ukraina. Eller om att kritisera hur någon väljer att ta sig an den mardrömslika situationen. Det gäller kanske, inte minst, offentliga personer. De som inte har kommenterat kriget har fått kritik, precis som de som har gjort det men som har valt att publicera bilder eller texter på sociala medier som anses olämpliga i sammanhanget.

Jag har sett människor kritiseras, i hårda ordalag, för att de till exempel har valt att resa på semester efter Rysslands invasion. ”Provocerande smaklöst!” och ”IQ-befriad post. Men vad mer kan man förvänta sig av dig?” lydde några kommentarer. En artist som arrangerade en välgörenhetskonsert kritiserades för att han inte gjort detsamma vid andra krig. Saken är den att vi alla förhåller oss till mörkret, och vi gör det på olika sätt.

Nyligen publicerade Expressen en krönika av journalisten Jennifer Wegerup som ondgjorde sig över kvinnor som inte orkar sätta sig in i ”saker”, och som, enligt Wegerup, ursäktar sig med att de är för känsliga för att följa med i vad som händer i världen. ”Det duger inte. Det är dags att använda ögonen för det de är till för, tvätta bort smink och fransserum och gud vet vad – och se, titta. För att vi måste”, skrev hon.

Formuleringen kan tolkas som att den som har ett intresse för smink automatiskt också har ett obefintligt samhällsintresse. Jag garanterar att det går att kombinera ett sminkintresse med ett genuint intresse för samhällsfrågor. Det går att använda fransserum utan att vara helt världsfrånvänd och oengagerad. Vem gör vi en tjänst om hela världen stannar upp? Om vi slutar leva? Det är sannerligen inte lätt att göra rätt.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.