Hoppa till huvudinnehållet

Flugan på väggen

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se

Bilderna från Ukraina är överallt, och för många av oss är kriget som pågår ständigt närvarande – trots att det inte är vi, här i Sverige, som lever mitt i krigets epicentrum. För de allra flesta rullar vardagen på, så även för mig. Kanske är det just det, vardagslivet, som får verka som någon slags bromsmedicin när hemskheter kommer på­tagligt nära. I mitt jobb som journalist träffar jag ofta människor mitt i deras vardag, och jag känner mig enormt priviligierad som får skildra den. Jag får ta mig an ämnen som ger mig ny kunskap, jag får se platser jag kanske annars aldrig hade upptäckt och jag får möta människor jag kanske annars aldrig hade mött. Det är på något sätt som att jag får vara den där flugan på väggen, åtminstone för en stund.

Flera gånger har det hänt att jag har fått frågan vem som är min drömperson att få in­tervjua. För mig är svaret inte alls självklart – listan skulle kunna göras lång. Nu är det dessvärre för sent och jag grämer mig, men en person som har gjort ett betydande av­tryck är Dagny Carlsson, som nyligen avled i den aktningsvärda åldern 109 år. Hundra­nio! Som 99-åring gick hon en datorkurs och året därpå startade hon en blogg, som uppmärksammades i svenska och internationella medier. Hon omnämndes ofta som världens äldsta bloggare, Sveriges modernaste pensionär och Sveriges äldsta influencer. Hon blev kort och gott ”Dagny” med hela svenska folket. Hon medverkade flitigt i tidningar och tv och sommarpratade i radio. Hon berättade hur hon alltid strävar efter att göra dagen lite bättre än gårdagen.

Alldeles nyligen såg jag Åsa Blancks hjärte­värmande dokumentär om denna enastående kvinna. Dagny beskrev hur hon alltid hade varit en grå, liten mus – osynlig och obetydlig. Efter hundra tillät hon sig att blom­ma ut och tog sig an de vildaste äventyren med mottot: ”Skitsamma, nu kör vi”. Den beundransvärda, fantastiska, gulliga lil­la damen, med den stora personligheten, tog sig an livet med en enorm nyfikenhet och lust. Ända till slutet. Hon satt sida vid sida med svenska kändisar i tv, men var så själv­klart den klarast lysande stjärnan. Hon pla­nerade sin kommande födelsedag och såg fram emot att fira med en liten fest. Livat skul­le det vara när det var kalas, poängterade hon.

Det är naturligtvis inte alls konstigt att en människa som nästan är hundratio dör. Men det känns som en otrolig förlust. ”Man gråter en skvätt, sedan tar man nya friska tag”, brukade Dagny säga.

Så vi säger väl så.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.