Hoppa till huvudinnehållet

Bygger bana med SM-mål

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
 • Alexander Wetterhall ser fram emot att den nya pump track-banan i Skara ska bli klar. Han hoppas att SM ska avgöras i Skara i juli.
  Alexander Wetterhall ser fram emot att den nya pump track-banan i Skara ska bli klar. Han hoppas att SM ska avgöras i Skara i juli.
 • En pump track-bana är teknisk och det krävs att man har koll på svängarna. Att bygga en bana är ett hantverk.
  En pump track-bana är teknisk och det krävs att man har koll på svängarna. Att bygga en bana är ett hantverk.
 • Bygger bana med SM-mål
  Bygger bana med SM-mål
 • Bygger bana med SM-mål
  Bygger bana med SM-mål
 • Bygger bana med SM-mål
  Bygger bana med SM-mål
 • Bygger bana med SM-mål
  Bygger bana med SM-mål
 • Bygger bana med SM-mål
  Bygger bana med SM-mål
 • Petersburgs fritidsområde växer. Sedan tidigare finns det bland annat löpspår, mountainbikebana och padelbanor.
  Petersburgs fritidsområde växer. Sedan tidigare finns det bland annat löpspår, mountainbikebana och padelbanor.
 • Bygger bana med SM-mål
  Bygger bana med SM-mål

Pump track-banor blir allt mer populära. I Skara står snart nästa bana klar – och målet är att kunna arrangera stora tävlingar, som till exempel SM.

– Det hoppas vi på, säger Alexander Wetterhall.

Pump track är en del av cykelsporten som växer snabbt, förra året arrangerades den första SM-tävlingen i landet. Banan kräver både snabbhet och teknik och i Skaraborg finns det redan banor i Skövde och i Järpås, men snart får de banorna sällskap av Skara. I fritidsområdet i Petersburg har förberedelserna pågått ett tag och snart kommer banan att vara klar.

Invigningen sker den 2 juni och målet är att detta ska bli en bana för de stora tävlingarna framöver.

– Vi kommer att skicka in en ansökan om att få arrangera SM här i Skara och det vore roligt om det blir så. SM körs i juli så det är inte långt kvar tills vi får besked, säger Alexander Wetterhall.

Han är känd i hela Cykelsverige efter en lång och framgångsrik karriär på sadeln. Numera är han förbundskapten för landsvägscyklisterna samtidigt som han arbetar för cykelgymnasiet på Katedralskolan i Skara.

Han har varit engagerad i arbetet med den nya pump-trackbanan i kommunen. Sedan tidigare finns en mountainbikebana på området, plus löpspår och en nybyggd padelbana.

– Det blir ett bra område för motion och idrott. Planen är att även bygga ett tävlingsområde här så att det ska bli lättare att kunna arrangera tävlingar, inte bara cykeltävlingar utan här finns ju även orientering och löpning till exempel. Det finns stora möjligheter här. Förhoppningsvis blir det en plats för spontanidrott också, säger Alexander.

När Skaraborgsbygden hälsar på läggs det asfalt för fullt. Just den här dagen hjälper byggprogrammet på Katedralskolan till att göra i ordning banan tillsammans med det företaget som ritat projektet. Även cykelklubbarna Tre Berg och Skara CK har varit med.

– Man ska egentligen kunna köra med vilken cykel som helst, för banan är anpassad för det. Kickbike, skateboard. Man kan till och med köra med rullstoll. Asfalten som användas här är speciell, med ett bra grepp. Det finns jättefina förutsättningar här, säger Alexander.

Artikeltaggar

Skara kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.