Hoppa till huvudinnehållet

Negativ positivitet

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se

Det finns en snäv norm kring det där med att vara positiv. Man har nog, så att säga, bara inte tänkt tillräckligt positivt om man tycks tveksam till det positiva tänkandet. Men nu finns det forskare som tycker att vi behöver komma bort från det positiva tänkandets tyranni. Som till och med ser faror när allt ses som möjligt och bekymmersfritt. Som säger att överdriven optimism är skadlig.

Vissa forskare menar att det kan komma destruktiva effekter av det positiva tänkandet. Så pass! Det var inte utan att jag drog en lättnadens suck när jag tog del av rapporten. Jag är absolut inte någon dysterkvist, men jag är definitivt mer av en tänkande realist än en renodlad optimist. Jag agerar sällan impulsivt och nästan aldrig utan åtminstone en medeldjup analys av vad resultatet kommer att bli om jag gör si eller så.

Jag är lösningsorienterad och skulle nog säga att jag föredrar att vara förberedd på det värsta. Någonting kan ju faktiskt gå helt åt pipsvängen, och vad händer då om man står där – helt oförberedd? Då är det väl bättre att vara realist? Å andra sidan hade det säkert varit skönt att låta den bekymmerslösa attityden få ta lite mer plats. Det ser ju så lätt ut när muntergökarna gör det.

Som motvikt till mitt övertänkeri, kan jag emellanåt ägna mig åt att fundera över helt onödiga saker som inte kräver särskilt mycket hjärnverksamhet alls. Som till exempel varför äldre människor nästan alltid hälsar när man möts i motionsspåret. Det har aldrig hänt när jag har mött jämnåriga. Häromveckan kom jag på mig själv med att tycka att det är riktigt trevligt med ett litet ”hej”.

Jag började fundera på om det helt enkelt är så att äldre människor är artigare än oss andra. Men så kom jag att tänka på den gamla damen i Norberg i Västmanland som anmälde en glad, motionerande kvinna för ofredande. Motionären såg, enligt polisanmälan, glad ut, skrattade och hälsade. Men eftersom de inte kände varann kände anmälaren sig ofredad och polisanmälde händelsen. Så min teori om att artighet är en utdöende egenskap bland just yngre generationer höll dessvärre inte. Men låt mig gissa att anmälaren inte kvalar in bland samhällets mest positiva toppskikt. Att visa medmänsklighet, glädje och att ge bort ett leende kostar oss ingenting. Men det är ju en helt annan femma.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.