Hoppa till huvudinnehållet

Storheten i det lilla

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se

Det har nog knappast undgått någon. De senaste veckorna har det talats vitt och brett om badaktionen vid privata bryggor i en av Sveriges rikaste kommuner: Täby. Säga vad man vill om det, men händelsen är förmodligen en bidragande orsak till att allemansrätten har aktualiserats och lyfts på sina håll. Hela 95 procent anser att det är viktigt att försvara allemansrätten. Jag kan inte låta bli att undra vilka de övriga fem procenten är.

Allemansrätten är en fantastisk tillgång – och kanske många gånger någonting som vi tar för givet. Tänk att vi får röra oss fritt i naturen. Att vi till exempel får bada i glittrande sjöar och hav, glida fram i en kajak över en stilla vattenyta, vandra rakt ut i vild natur, klättra i utmanande berg, åka skidor och njuta av en kopp varm choklad i ett isvitt landskap eller plocka bär till en hembakt blåbärspaj (utan att störa eller förstöra, vill säga).

Vi får ta del av soluppgångar och solnedgångar från första parkett. Så länge vi visar hänsyn till djur, natur och andra människors egendom får vi ta del av naturens oändliga smörgåsbord. Som om inte det vore nog, så behöver det heller inte kosta en krona. Är inte det något vi bör värna om, så säg.

Den senaste tiden har jag, för denna eminenta tidnings räkning, utforskat utflyktsmål i närområdet. Det slår mig gång på gång att det är så lätt att bli hemmablind. Att inte uppskatta det som finns alldeles runt knuten, eller det som vi har sett så många gånger tidigare. Forskning visar att en lyckad semester inte nödvändigtvis behöver handla om att att åka till ett exotiskt paradis med vita stränder (även om jag förmodligen inte hade tackat nej om jag fått frågan).

När 500 resenärer fick föra dagbok, såg forskarna att själva resandet har en negativ effekt på semesterlyckan. Ju längre och krångligare resan var, desto mindre njöt resenärerna av vistelsen. Forskarnas slutsats var att det helt enkelt kan vara bättre att resa kort – eller inte alls. Det är så lätt att glömma storheten i det som kan tyckas vara det lilla – i det som finns nära. Jag tror att vi ibland behöver påminna oss själva om det.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.