Hoppa till huvudinnehållet

Great Skills vann Stochampionatet

Publicerad:
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Great Skills och Daniel Wäjersten vinner Stochampionatet. Malin Albinsson, TR Bild.
Great Skills och Daniel Wäjersten vinner Stochampionatet. Malin Albinsson, TR Bild.

I vintras fick Daniel Wäjersten in Great Skills i träning. Nu var de bäst när det gällde som mest. Bergsåkerstränaren njöt sin karriärs hittills största seger när han vann Stochampionatet på Axevalla.

Great Skills inledde sin karriär högst lovande hos Hans-Owe Sundberg. Då han valde att sluta som tränare i fjol, kom den talangfyllda damen till Daniel Wäjersten. När Stochampionatet avgjordes på Axevalla under söndagen, ordnade hon sin tränares största framgång hittills.

Great Skills, en dotter till Ready Cash, var snabb från start men ännu snabbare var Lara Boko där Mika Forss laddade för fullt för ledningen. Dit kom man också ur första kurvan, till en kostnad av 07,5 det första halvvarvet. Great Skills fick därmed rygg på den pigga ledarinnan som såg till att dra i tufft tempo, en vinnande position skulle det visa sig.

Wäjersten hittade fritt in mot upploppet och tog upp jakten på den mycket tappra ledarhästen. Great Skills bröt ut något spår, men fick upp farten ordentligt loppets sista 100 meter. Segern kunde tas knappt med säkert.

- Det var med Guds försyn att det gick bra från början, hon var väldigt laddad bakom bilen så det var nära fiasko. Men fasen så fin hon var i loppet, hon vill hjälpa till och göra sitt jobb, hon är fantastisk och redde ut det här också. Hon tog något steg in på upploppet när vi skulle accelerera, då fick jag hjärtat i halsgropen, men när jag ryckte tussarna gick hon förbi. Det här är ett av de lyckligaste ögonblicken i mitt liv, sa Daniel Wäjersten som fyllde i:

- Jag vill passa på att tacka alla som varit med på den här resan med den här hästen, till Hans-Owe Sundberg och alla som tränade henne från scratch.

Great Skills belönades, genom premiechansen, med ett totalt förstapris på 2,4 miljoner kronor. Segertiden blev strålande: 1.12,5 över 2640 meter autostart sänkte inte bara det löpningsrekord som Honey Mearas satte i samma lopp förra året, utan betydde också världsrekord i disciplinen.

Lara Boko mycket stor i nederlaget som tvåa. Felicia Zet avslutade kvickt invändigt för att bli trea, inte långt ifrån toppduon.

V75 blev en svårlöst historia. Ett andelsspel som spelats två gånger tog hem hela sjurättspotten och belönades med totalt 8 774 595 kronor. Storvinsten hade man mycket Markus B Svedberg att tacka för. Han agerade skrällkusk två gånger under eftermiddagen - och lotsade in två enprocentare.

För det blev chockseger i Karl Erik Benders Minneslopp för stoeliten.

Stor favorit var Honey Mearas, men när denna galopperade lämnades vägen öppen för överraskning. En sådan levererade Barbro Kronos. Kulltoppen som i fjol var runner-up i Stochampionatet, gjorde här andra starten i Markus B Svedbergs regi och stod verkligen för en toppinsats. Efter en öppning i 08,5-tempo första halvvarvet fick Barbro arbeta hela loppet först utan rygg, men hade ändå krafterna kvar att så emot det utvändiga artilleriet över upploppet. Prima insats av 60-oddsaren som såg till att det blev ordentligt rens bland kupongerna.

- Man känner glädje, att hon visade att hon långtifrån är slut. Jag tog en chans att försöka få ledningen, när det inte lyckades så trodde jag det skulle bli tufft, men hon plockade fram skallen, sa tränaren.

Markus B Svedberg var verkligen på hugget. Eskilstunatränaren var inte särskilt betrodd med Loaded Leila i Diamanstoets försök, men hästen fick en perfekt resa på innerspår, fritt spelrum i sista sväng och kunde till slut avgöra enkelt till segern. Även denna vinnaren streckad på endast en procent av insatsfördelningen på V75.

Destino D.J är definitivt ett namn att lägga på minnet. Wishing Stone-sonen från Timo Nurmos stall visade sina resurser i klassiska treåringsloppet Slaget vid Axevalla Hed. Utrustad med Jorma Kontio i vagnen drog Destino D.J till spets, lämnade övriga över sista bortre långsidan och vann på överlägset manér.

Indira Split kom inte med i Stochampionatet men tog hem tröstfinalen.

Timo Nurmos-träningen fick av Magnus A Djuse en fin resa inledningsvis i rygg på ledaren i Stochampionatet Consolation, valde sedan att gå ut utvändigt och avgjorde sedan på klassigt sätt före en formidabelt avslutande Cintra.

Fin stil på Luring La Ma. André Eklundh kunde inte hålla upp ledningen från innerspåret, men tog sig kvickt ut för att kort senare överta kommandot. Sedan var det ridå för motståndet. Luring La Ma ryckte in på upploppet och tackade för sällskapet.

Rejäl insats av Herman Hazelaar i ett fyraåringslopp.

Daniel U. Olsson

Kanal 75

Artikeltaggar

Skara kommunTrav

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.