Hoppa till huvudinnehållet

Torsö - en helt egen liten värld

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se
 • Torsö - en helt egen liten värld
  Torsö - en helt egen liten värld
 • Melissa Kammann från Tyskland har lyckats knipa strandens bästa plats. Allt man ser är ett ben och en nästipp som sticker upp ur den rymliga, bekväma hängmattan.
  Melissa Kammann från Tyskland har lyckats knipa strandens bästa plats. Allt man ser är ett ben och en nästipp som sticker upp ur den rymliga, bekväma hängmattan.
 • Melissa Kammann från Tyskland har lyckats knipa strandens bästa plats. Allt man ser är ett ben och en nästipp som sticker upp ur den rymliga, bekväma hängmattan.
  Melissa Kammann från Tyskland har lyckats knipa strandens bästa plats. Allt man ser är ett ben och en nästipp som sticker upp ur den rymliga, bekväma hängmattan.
 • Länge gick reguljär färjetrafik mellan fastlandet och ön, men 1994 invigdes den majestätiska, kilometerlånga bron som går i en halvbåge över Östersundet.
  Länge gick reguljär färjetrafik mellan fastlandet och ön, men 1994 invigdes den majestätiska, kilometerlånga bron som går i en halvbåge över Östersundet.
 • Hattareviks badplats har både klippor och sandstrand under löv- och tallskog.
  Hattareviks badplats har både klippor och sandstrand under löv- och tallskog.
 • Nere vid smultronstället Laxhall har man en magisk utsikt över Brommösund.
  Nere vid smultronstället Laxhall har man en magisk utsikt över Brommösund.
 • v
  v
 • Vänerns insjöskärgård är Europas största med sina nära 22000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö.
  Vänerns insjöskärgård är Europas största med sina nära 22000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö.
 • Landskapet är omväxlande. Kontrasten är stor mellan de böljande fälten och de knotiga ekarna som tornar upp sig längs kustremsan.
  Landskapet är omväxlande. Kontrasten är stor mellan de böljande fälten och de knotiga ekarna som tornar upp sig längs kustremsan.

Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, och nog stämmer det när man befinner sig på Torsö. Skärgårdsidyllen är som klippt och skuren för ett sommaräventyr i sakta mak.

Man hör dem redan på håll, de bubblande barnskratten. Varma vindar stryker mot kinden. Där, bakom en gles trädridå, skymtar den glittrande sjön. Tårna sjunker ned i den ljumma sanden. Medelhavet – släng dig i väggen! Melissa Kammann från Tyskland har lyckats knipa strandens bästa plats. Trots att det är tidig förmiddag har temperaturen börjat krypa upp mot trettiogradersstrecket. Men här, vid Sundsörens badplats, ger träden välbehövlig skugga. Allt jag ser är ett ben och en nästipp som sticker upp ur den rymliga, bekväma hängmattan.

- Här är det lugnt och trevligt. Det finns inte så många platser som den här hemma i Tyskland. Det finns inte så många kustnära ställen där det inte är fullt av människor. Det är helt perfekt här, säger hon.

Det är första gången Melissa Kammann besöker Sverige – men definitivt inte den sista. Hon kom till Torsö tillsammans med pojkvännen igår kväll, och är redan överförtjust. Imorgon åker de till Brommö. Därefter bär det av söderut. Vänerns insjöskärgård är Europas största med sina nära 22000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö.

Det natursköna landskapet är inbäddat i ett sällsynt ljus. Sådär som det mest bara blir när man befinner sig nära sjö eller hav. Just så är det på Torsö. Länge gick reguljär färjetrafik mellan fastlandet och ön, men 1994 invigdes den majestätiska, kilometerlånga bron som går i en halvbåge över Östersundet. Den stora genomfartsleden ringlar sig fram över Torsö. Längs vägen är det lätt att göra små avstickare till härliga bad, god mat och historiska platser. De äldsta fynden på ön är från stenåldern. Här finns många fynd från järnåldern, särskilt utmed den östra stranden av sundet mellan Torsö och Fågelö. Omgärdad av vidsträckta fält och beteshagar ligger vackra Fågelö kapell, som uppfördes i trä med torn 1882. Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, och nog stämmer det när man befinner sig just här. Var man än tittar känns det som att befinna sig mitt i ett vykort. Landskapet är omväxlande. Kontrasten är stor mellan de böljande fälten och de knotiga träden som tornar upp sig längs kustremsan, på väg ut mot Dillö. I horisonten skymtar en blek silhuett av Mariestads domkyrka.

Torsö är cirka en och en halv mil lång och en halv mil bred. Ön är som klippt och skuren för ett sommaräventyr i sakta mak – oavsett färdsätt. Jag ser dem redan vid bron. På Fågelö. Längs genomfartsleden och på småvägar. Jag talar om cyklisterna. Många väljer att uppleva Torsö på två hjul. Kanske är det långsamheten i att cykla som gör att man nästan blir en annan människa. Från cykelsadeln blir det lilla det stora. Nere vid sommaridyllen Laxhall har man en magisk utsikt över Brommösund. På bryggan intill gästhamnen har Niclas Johansson och Kathrine Hagström tagit en välförtjänt paus från det flitiga trampandet. De sörplar kaffe ur medhavd termos och njuter av de vackra omgivningarna.

- När man cyklar ser man saker ur ett annat perspektiv. Både det man ser och det man tänker. Torsö är en fantastisk plats som man gärna återvänder till. Vi ska strax trampa iväg till Hattarevik och ta oss ett dopp, säger Kathrine Hagström.

Utan att vi vet hur det gick till, har vi plötsligt pratat bort nästan en halvtimme om allt mellan himmel och jord – men mest om den säregna platsen vi nu befinner oss på. Torsö är som en helt egen liten värld.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.