Hoppa till huvudinnehållet

Utvald av älgflugor

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se

Jag skulle vilja påstå att min relation till djur och natur är god. Ja, kanske till och med mycket god. Jag hämtar gärna andan mitt i spenaten. Njuter av årstidsväxlingar. Det är rentav vardagslyx att ta några djupa andetag när den krispiga höstluften smyger sig på. Regn och rusk? Nemas problemas – åtminstone nu för tiden. ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.” I bakhuvudet ekar ännu det hurtfriska och snusförnuftiga ordspråket som min gamla lågstadiefröken präntade in i oss elever. Å andra sidan var hennes klämkäcka, men säkert välmenande råd, en klen tröst emellanåt. Som den gången när hela klassen skulle cykla ut till frökens sommarstuga för att studera spybollar.

Det utlovades strålande sol, men halvvägs började det ösregna och en stund senare försökte tjugofem dyblöta åttaåringar förgäves koncentrera sig på den något makabra uppgiften. Men det var då. Jag vistas gärna i skog och mark året om, men frågan är om inte hösten är min bästa tid. Om det inte vore för en sak. Jag talar om älgflugorna. I fjol upplevde jag så många älgflugerelaterade trauman att jag ännu inte har hämtat mig. Efter en skogspromenad tyckte jag att jag kände ett envetet stickande i nacken, men kunde varken se eller känna någon orsak till obehaget. Nåväl, det kanske bara var inbillning. Mitt i natten vaknade jag av en faslig aktivitet i hårbotten.

I vanliga fall finns det säkert fördelar med att ha en kalufs som heter duga, men inte i det här fallet. Jag borstade som besatt och en efter en ramlade de blodtörstiga marodörerna ut på badrumsgolvet. Det finns en idé om att alla djur och växter ska fylla en funktion för andra djur (också för människan). Att alla arter är lika viktiga för ett fungerande ekosystem. Det stämmer inte. För ungefär tre minuter sedan lärde jag mig att älgflugans enda funktion är att producera nya älgflugor. Så, varför i hela friden existerar de? Jag snubblade över en artikel om hur man bäst skyddar sig mot älgflugeattacker.

Flugexpertens råd var: Se inte ut som en älg, lukta inte som en älg och stånka inte som en hel älgflock. Jomenvisst. Med ens blev allt så tydligt varför de valde just mig som värddjur. Visst är älgen ståtlig, majestätisk och vacker – så det finns väl värre varelser att bli jämförd med. Men i sanningens namn känner jag mig inte särskilt smickrad av eventuella likheter heller. Nu håller jag mig hemma till dess att frosten kommer.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.