Hoppa till huvudinnehållet

Höga elpriser oroar Riksidrottsförbundet

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
170930 Karlskrona tennishall under idrottens dag på Rosenholm. Det finns en oro bland landets idrottsföreningar för att hallar och anläggningar kommer att stängas i vinter. Foto: Bildbyrån
170930 Karlskrona tennishall under idrottens dag på Rosenholm. Det finns en oro bland landets idrottsföreningar för att hallar och anläggningar kommer att stängas i vinter. Foto: Bildbyrån

De höga elpriserna kan tvinga kommuner att stänga idrottshallar och anläggningar under vintern. Riksidrottsförbundet vill se att politikerna stöttar idrotten framöver.

– Jag förutsätter att de löften om högkostnadsskydd som utlovades före valet infrias då vi behöver stöd för att minska effekter av höga elpriser, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet (RF) har i ett öppet brev skrivit till M, KD, SD och L där RF kräver besked om elstöd under den kommande vintern. Detta för att föreningarna ska kunna driva sina verksamheter även i vinter.

– För föreningar som precis gått igenom pandemin kommer nu nästa kris där höga elpriser riskerar föreningarnas ekonomi samt att stänga ute barn och unga från träning och tävling. Vi som idrottsrörelse behöver ha förståelse för att vi går mot en kris för hela samhället och då också ska göra det vi kan. Jag förutsätter att de löften om högkostnadsskydd som utlovades före valet infrias då vi behöver stöd för att minska effekter av höga elpriser, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

RF hade tidigare i veckan ett stormöte där samtliga medlemsförbund och ledningarna i RF-SISU-distrikten var med.

Oron ute i landet är stor när det gäller de ökade kostnaderna för elen. Många föreningar är rädda för att kommunerna kommer att stänga hallar och anläggningar för att spara pengar. Störst är oron bland de idrottsförbund och föreningar som själva driver anläggningar och idrottsytor.

Det finns även en rädsla för att de föreningar som är verksamma i kommunala hallar ska få en betydligt högre hyra.

– Utan lugnande besked från den kommande regeringen samt kommuner riskerar vi få en kedjereaktion där föreningar tvingas höja medlemsavgifter och tappa barn och unga som behöver idrottens gemenskap och aktiviteter för att må bra. Kommunerna har en avgörande roll och vi måste hjälpas åt att hitta lösningar, säger Björn Eriksson.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.