Hoppa till huvudinnehållet

Rekord i svikna vallöften

Publicerad:
Reporter Leif Walterum
Leif Walterum
redaktion@skaraborgsbygden.se

Innan valet lovade Högerpartierna sänkta bränslepriser vid pumpen på 5 kronor för bensin och upp till 10 kronor för diesel så fort man vunnit valet. Resultatet blir 14 öre på bensin och 40 öre på diesel vid årsskiftet. Ett rekord i löftesbrott till Sveriges bilägare, transportnäringen och alla på landsbygden som saknar alternativ till bilen.

Listan på löftesbrott i högerpartiernas budgetproposition är så många att de ryms inte i en ledare. Ingen regering har på så kort tid lagt åt sidan så mycket vad man bara två månader tidigare utlovade väljarna. Att gömma sig bakom en stigande inflation och begynnande lågkonjunktur duger inte, det var kända fakta långt innan valet i september. Under Alliansregeringarna hedrades arbetslinjen, den bidrog starkt till den ekonomiska framgångssagan för hushållen och svensk ekonomi. Nu väljer högerregeringen i stället att vika ner sig för Sverigedemokraternas krav om att det är viktigare att bibehålla den högre nivån i A-kassan än att stå upp för arbetslinjen. Den 31 mars chockhöjer regeringen skatten för att anställa unga med 12 procent, detta i en tid när arbetslösheten spås öka! Vallöftet om ytterligare ett jobbskatteavdrag för låginkomsttagare finns inte med. Alla pensionärer som var utlovade sänkt skatt får nu känna sig blåsta på det. Löftet om sänkt skatt på ISK sparande finns inte med.

Budgeten är ett svek mot alla boende på landsbygden som saknar alternativ till bilen för att ta sig till jobbet eller barnens fritidsaktiviteter. De som trodde på och röstade på något av högerpartierna får istället känna sig grundlurade, en sänkt drivmedelsskatt med några ören är ett hån. Med en tydlig landsbygdsprofil beslutade riksdagen innan sommaren om en ny differentierad skattereduktion för arbetsresor, den rivs upp och ersätts med ett lika och höjt skatteavdrag i hela landet. Det gynnar bilisterna i storstadsområdena men missgynnar som vanligt landsbygden.

I valrörelsen var de fyra Högerpartiernas budskap att prioritera välfärden. Visserligen tillförs 6 miljarder i generella bidrag men inte de 20 miljarder som organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömt nödvändiga för att slippa nedskärningar i kommuner och regioner. Regeringen väljer också att satsa 6 miljarder i en mängd olika specialriktade åtgärder. Tvärtemot vad SKR önskar som hellre vill se generella bidrag. Oftast är specialriktade bidrag förenade med åtgärder en kommun/region ska göra, till exempel medfinansiering för att få del av de riktade medlen. Som tidigare kommunalråd vet jag, ofta var det bättre att avstå specialriktade bidrag än att ta emot dem. Ännu ett svek från de fagra välfärdslöftena innan valet.

Lantbruket skulle få bättre konkurrensvillkor. Det blir inga ytterligare krispaket till lantbruket trots att det tidigare utlovats. Den tillfälliga skattereduktionen på diesel som Centerpartiet drev igenom förlängs endast i ytterligare 6 månader. Anslaget för bekämpning av smittsamma djursjukdomar sänks drastiskt från 267 till 133 miljoner. Innan valet tävlade högerpartierna med Centerpartiet om att vara landsbygdens och bondens vän. Högerpartiernas fjäskande innan valet har förbytts i ett sällan skådat SVEK.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.