Hoppa till huvudinnehållet

SM-veckan sätter Skaraborgsrekord

Publicerad:
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
  • SM-veckan avgörs i Skövde i början av nästa år och utbudet är brett. Hundspann är en av sporterna som finns med på schemat.
    SM-veckan avgörs i Skövde i början av nästa år och utbudet är brett. Hundspann är en av sporterna som finns med på schemat.
  • Mats Ohlsson
    Mats Ohlsson

Den planerade SM-veckan i Skövde i februari beräknas locka 40 000 unika besökare och omsätta många miljoner i turismnäringen och exponeringsvärde.

- Detta blir det största enskilda evenemang som någonsin arrangerats i Skaraborg, konstaterar Mats Ohlsson, vd på Next Skövde.

SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande idrottsevenemang och direktsänds av SVT. Den 31 januari till 5 februari 2023 arrangeras veckan för första gången i Skövde, och det kommer att tävlas i 19 olika idrottsgrenar på fyra arenor, tre i Skövde och en i Falköping. Men veckan kommer att erbjuda något för alla, även dem som inte är så sportintresserade. Det kommer också att puttra av familjeaktiviteter, kulturevenemang, föreläsningar och underhållning av olika slag. Och inte bara i Skövde kommun.

- Förhoppningen och tanken är ju att den här stora idrottsfesten ska “spilla över” på hela Skaraborg - både vad gäller arrangemang och besökare, säger Mats Ohlsson, vd på Next Skövde, som är med och arrangerar och ingår i projektgruppen.

Mats Ohlsson berättar att man redan nu börjat boka upp hotellrum runt om i Skövde och grannkommunerna för att säkerställa login för alla idrottsutövare och kringpersonal under veckan. Sen när det närmar sig räknar han med att det blir fullbelagt på hotellen i regionen.

- Ja, det blir säkerligen fullt tryck. Vi väntar oss runt 100 000 besökare, varav 40 000 unika besökare. Detta blir det största enskilda evenemang som någonsin arrangerats i Skaraborg i modern tid.

Förutom det stora besöksantal som förväntas, så kommer även den massmediala exponeringen för Skaraborg bli större än någonsin. Arrangemanget medför bland annat synlighet i SVT under 50-70 sändningstimmar.

- Det är ju givetvis oerhört betydelsefullt och något vi aldrig tidigare varit med om, fastslår Mats Ohlsson.

Om allt går som önskat så blir vinterns SM-veckan även en slags uppvärmning inför ett ännu större evenemang. Skövde har nämligen gemensamt med Lidköping lämnat in ytterligare en ansökan till Riksidrottsförbundet - denna gång om att få arrangera SM-veckan sommaren 2026.

- Inom ett par veckor får vi besked kring det, men så här långt ser det bra ut, avslöjar Mats Ohlsson.

I förlängningen hoppas Mats Ohlsson att dessa stora evenemang ska få en positiv spin-off för hela området och göra det mer attraktivt för såväl turister, företagare och studenter. Siffror från den senaste SM-veckan i Piteå visar till exempel på 128 miljoner i exponeringsvärde och 25 miljoner i turismomsättning.

- Målet är att ännu fler ska få upp ögonen för hur fantastiskt Skaraborg är att bo och verka i. Det tror jag vi kan bidra till genom gott värdskap och bemötande, säger Mats, som särskilt understryker det engagemang och arbete som Skövdes föreningar lägger ner inför SM-veckan.

Till sist den obligatoriska sportfrågan - hur känns det?

- Spännande! Vi har ju aldrig gjort något liknande tidigare, men det här kommer att gå jättebra.

Tävlingsprogrammet under veckan:

Tisdag: Längdskidor och simulatorgolf

Onsdag: Längdskidor, virtuell bilsport, simulatorgolf

Torsdag: Draghund, casting, rallysprint, styrkelyft, e-cykling och simulatorgolf

Fredag: Draghund, X-trial, cykeltrial, boule, bowling, styrkelyft, brottning

Lördag: Parallellslalom, längdskidor, draghund, boccia, boule, x-trial, cykeltrial, styrkelyft, kyokushin, brottning, simulatorgolf

Söndag: Längdskidor, boccia, boule, rallycross, crosscart, styrkelyft, dans, simulatorgolf

Praktisk “entré-mössa”:

  • SM-mössan fungerar som inträdesbiljett till SM-veckan.
  • Från den 1 november kan mössan köpas av de arrangerande föreningarna.
  • Med mössan på huvudet har man tillgång till alla arenor och tävlingar under veckan.
  • Barn och unga under 18 år behöver ingen mössa, de ser alla idrotter gratis.

Hanna Sundblad

Artikeltaggar

Skövde kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.