Hoppa till huvudinnehållet

Skara är billigast enligt ny rapport

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Kostnaderna för vatten, el, fjärrvärme, avlopp och avfall har ökat med 14,8 procent under det senaste året. Billigast är det i Skara.
Kostnaderna för vatten, el, fjärrvärme, avlopp och avfall har ökat med 14,8 procent under det senaste året. Billigast är det i Skara.

Kostnaderna för el, fjärrvärme, vatten, avfall och avlopp har ökat det senaste året. Billigast är det i Skara och dyrast i Grästorp. Det visar Nils Holgerssongruppens senaste rapport.

Nils Holgerssongruppen kartlägger varje år avgifter och taxor över hela landet. Den senaste rapporten berättar den totala kostnaden för el, fjärrvärme, vatten, avfall och avlopp ökat med 14,8 procent under det senaste året. Den allmänna kostnadsökningen under det senaste året har varit sex procent.

Under de senaste sju åren har ökningen varit 29,8 procent.

– Tyvärr finns det risk en stor risk för att stigande elpriser kommer driva upp kostnaderna ytterligare, eftersom de andra nyttorna också är beroende av el för sin verksamhet. Hur mycket kostnaderna kommer öka framöver varierar beroende på hur energiintensiva verksamheterna är. Och bolag som producerar kraftvärme kommer själva ha möjlighet att sälja producerad el till högre pris, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Hon räknar inte med att det ska bli billigare framöver.

– De signaler vi nu får från vissa leverantörer tyder på att detta kommer att se än värre ut framöver. Det är viktigt att komma ihåg att detta är nödvändiga tjänster i ett modernt samhälle och konsumenternas betalningsförmåga är begränsad, säger Mari-Louise Persson.

I Skaraborg är det i Skara man betalar lägst, nämligen 1 934 kronor i månaden för en lägenhet. Dyrast är det i Grästorp, där kostar det 2 381 kronor. I hela Västra Götaland är det dyrast på Tjörn (2 779).

– Vi ser återigen stora skillnader mellan kommunerna i landet, den här ryckigheten är ett problem för konsumenterna. Det här ser vi som en tydlig fingervisning om att regleringen inte riktigt fungerar som den borde. Rättvis tillgång till och prissättning av el, värme, avfall, vatten och avlopp är en viktig samhällsfråga. Här behöver politiken gå in och ta ett ansvar, säger Mari-Louise Persson.

Fakta

Kostnad fördelad per nyttighet i kronor/månad och lägenhet inklusive moms i Västra Götaland.

Skara 1 934

Skövde 1 981

Vara 2 054

Tibro 2 075

Götene 2 101

Hjo 2 113

Mariestad 2 117

Lidköping 2 121

Karlsborg 2 125

Tidaholm 2 127

Töreboda 2 152

Falköping 2 252

Essunga 2 283

Gullspång 2 232

Grästorp 2 381

Källa: Nils Holgerssongruppen

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.