Hoppa till huvudinnehållet

En vecka fri från våld uppmärksammas

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Ingela Hall och Anette Andreasson på sociala resursenheten på Essunga kommun är med och arrangerar En vecka fri från våld i kommunen.
Ingela Hall och Anette Andreasson på sociala resursenheten på Essunga kommun är med och arrangerar En vecka fri från våld i kommunen.

Våld i nära relation ökar – men det finns hjälp att få för den som blir utsatt. I Essunga vill man under nästa vecka uppmärksamma att det går att få stöd på flera sätt.

– Det finns stöd och hjälp att få, det är viktigt att alla vet det, säger Ingela Hall, familjepedagog på Essunga kommun.

Den 25 november är det Orange day, en dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Det tar man vara på i Skaraborg också, bland annat i Essunga där man nästa vecka arrangerar En vecka fri från våld.

– Det är ett bra tillfälle att uppmärksamma detta. Vi kommer bland annat sätta upp affischer runt om i kommunen, både i offentliga byggnader och i trapphus. Det blir även en kampanj i sociala medier. Informationen kommer att finnas på flera olika språk. Vi vill göra människor medvetna om att det finns hjälp att få, både för den som är utsatt och för den som utsätter. Och även anhöriga, säger Ingela Hall.

Tillsammans med kollegan Anette Andreasson har hon märkt att våld i nära relationer ökat de senaste åren.

– Det blev tydligt under pandemin då många var borta från jobb och säkra miljöer. Då var det svårare att komma i kontakt med andra människor och många blev isolerade, säger Anette Andreasson.

I Essunga har man skapat en rutin i alla verksamheter inom social sektor för att ställa frågor om våld .

– Där kan man få indikationer på om någon blivit utsatt. Det behöver inte vara något som pågår just nu, det kan vara något som hänt tidigare men som fortfarande påverkar den här personen, säger Ingela Hall.

Ingela och Anette säger att man inte ska tveka att söka hjälp om man blivit utsatt, eller vet någon som blir det.

– Om det är ett akut läge ska man ringa 112. I övriga fall kan man kontakta oss på kommunen. Det finns information på kommunernas webbsidor om hur man tar kontakt.

Det kan vara ett stort steg att be om hjälp.

– Ofta är detta något som pågått länge, kanske både fysiskt och psykiskt. Det blir normaliserat efter ett tag. Den som blir utsatt blir förminskad och kan känna skuld och skam. Samtidigt kan det finnas mycket som binder en till den man bor ihop med och som utsätter en för våld. Det kan vara ekonomi, barn och boende. Det finns många funderingar, säger Anette Andreasson.

Båda två säger att man som vän och anhörig inte ska tveka att ta kontakt.

– Man ska inte vara rädd för att fråga hur personen mår, även om vi ibland är rädda för att lägga oss i. Berätta att det finns hjälp att få och vart man kan vända sig. Det är viktigt att komma ihåg det, det finns alltid hjälp, säger Ingela Hall.

Fakta

Några varningstecken på att allt inte står rätt till kan vara följande:

- Får sms eller samtal konstant när hen är hemifrån

- Har stenhård koll på klockan och rapporterar hela tiden om var hen befinner sig

- Får utstå förnedrande, förminskande eller våldsamma hot och tillmälen

- Undviker sociala kontakter, särskilt med det motsatta könet eller hålls separerad från familj och vänner

- Måste förklara eller ursäkta partners beteende och be om lov att få göra saker

- Blir tillbakadragen när partnern kommer in i ett rum

- Har inte tillgång till egna bankkonton, bankkort eller sin egen ekonomi

- Rutinmässigt låter partnern ta beslut

Källa: Jämställdsmyndigheten

Artikeltaggar

Essunga kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.