Hoppa till huvudinnehållet

Essunga toppar SPF:s hemtjänstlista

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
  • Eva Eriksson, Tidaholm, är ordförande i SPF Seniorerna och hon hoppas att kommunerna ska använda Hemtjänstindex för att förbättra den egna hemtjänsten.
    Eva Eriksson, Tidaholm, är ordförande i SPF Seniorerna och hon hoppas att kommunerna ska använda Hemtjänstindex för att förbättra den egna hemtjänsten.
  • Hemtjänstindex har undersökt vad seniorerna i landets kommuner tycker om hemtjänstens olika delar. Bäst i Skaraborg är enligt undersökningen Essunga, längst ned finns Tidaholm.
    Hemtjänstindex har undersökt vad seniorerna i landets kommuner tycker om hemtjänstens olika delar. Bäst i Skaraborg är enligt undersökningen Essunga, längst ned finns Tidaholm.

Vilken kvalitet håller hemtjänsten i din kommun? Det har SPF Seniorerna tagit reda på och nu presenteras deras Hemtjänstindex. Bäst i Skaraborg enligt undersökningen är Essunga. Sämst är Tidaholm.

Resultatet i Hemtjänstindex baseras på seniorernas önskemål om vad som är viktigast i hemtjänsten: själva utförandet, en anpassad biståndsbedömning och tydlig information.

På onsdagen presenterades resultatet av undersökningen. Bäst i hela Sverige är Gnosjö kommun. Bäst i Skaraborg är Essunga, tätt följd av Lidköping, Falköping och Vara. Längst ner på listan i Skaraborg hamnar Tidaholm.

Det är första gången som SPF Seniorerna presenterar den här undersökningen. Hemtjänstindex har enlig SPF Seniorerna tagits fram med hjälp av vetenskapliga metoder där den totala kvaliteten anger vilket index en kommun får.

– Hittills har vi inte haft något helhetsmått på hemtjänstens kvalitet och seniorers önskemål har inte varit i fokus. Men nu har vi det – ett samlat index som bygger på vad vi seniorer själva anser är viktigast i hemtjänsten. Jag hoppas att det bidrar till mer uppmärksamhet kring hur vi kan förbättra hemtjänstens kvalitet. Detta kommer seniorer idag och i framtiden att gagnas av, säger Eva Eriksson från Tidaholm, som också är förbundsordförande för SPF Seniorerna, ett pressmeddelande.

Hennes förhoppning är att kommunerna tar till sig av indexet och använder det i sitt eget kvalitetsarbete. Alla kommuner kan beställa rapport med den egna kommunens resultat, med en mer detaljerad analys.

– Nu hoppas jag att samtliga kommuner ska upptäcka och använda detta verktyg. Vårt syfte är att alla kommuner ska kunna lära av varandra för att förbättra sin hemtjänst, inte att peka finger. För många seniorer är en fungerande hemtjänst en förutsättning för att kunna leva ett gott och värdigt liv. Att seniorer själva deltagit i indexet och pekat på just vad som är viktigast i hemtjänsten gör detta till ett värdefullt kvalitetsmått, säger Eva Eriksson.

Fakta

Hemtjänstindex jämför Sveriges kommuners hemtjänstkvalitet och bygger på seniorernas egna önskemål om hemtjänsten. Via workshops med seniorer runt om i landet, intervjuer med seniorer och en enkät med över 1 000 svar har Hemtjänstindex fått fram vad som är viktigast för seniorerna.

Kommunernas indexvärden är därefter baserade på ett flertal olika undersökningar, bland annat från Socialstyrelsen, och indexvärdena är beräknade av det statliga forskningsinstitutet RISE.

Så här ser det ut i Skaraborg. Siffran före varje kommun anger platsen totalt i landet.

11 Essunga 59,3

22 Lidköping 58,1

23 Falköping 58,1

24 Vara 58,1

27 Gullspång 57,4

34 Grästorp 57,0

38 Mariestad 56,8

42 Skövde 56,5

47 Töreboda 56,2

56 Tibro 55,5

58 Karlsborg 55,5

82 Skara 54,1

87 Götene 54,0

101 Hjo 53,2

246 Tidaholm 46,8

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.