Hoppa till huvudinnehållet

När den första snön faller...

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se

När den här krönikan når dig har den första snön fallit över Skaraborg. Åtminstone enligt SMHI:s prognos. Fast vid närmare eftertanke kanske uppgiften ändå bör tas med en nypa salt. Gårdagens prognos för dagen idag gav nämligen löfte om sol, men det krävs bara en snabb titt genom fönstret för att konstatera att omgivningarna är sorgset gråtunga. Sådär som det mest bara kan vara i november. Men låt oss ponera att årets första snö faktiskt har fallit. Att den vita, glittrande nederbörden har lagt sig som ett mjukt och fluffigt täcke över landskapet.

Det slår mig varje år – att många blir lika överraskade varje gång den första snön kommer. Jag har varit en av dem. Plötsligt står man där med sommardäck och tunn höstjacka och undrar vad som hände. Snö nu, i november? Handlar det om förnekelse? Jag vet faktiskt inte. Jag är ju en av dem som tycker om vintern och till och med kan längta efter den. Men kanske inte riktigt lika mycket som en av mina kompisar, med rötter i Lappland. Varje gång de norrbottniska vintrarna kommer på tal, med snö ända in i juni, får hon något drömskt i blicken.

För några år sedan skulle jag flyga hem från Berlin. Ju närmare Arlanda vi kom desto mer turbulent blev flygningen. Hård vind, dimma och det kraftigaste snöfallet på flera år gjorde att det länge var osäkert om vi över huvud taget skulle kunna landa. Vi cirkulerade ovanför flygplatsen och såg hur snöröjarna på marken utförde ett nästan lönlöst uppdrag. Stig-Helmer Olssons oförglömliga fras: ”Jag kan flyga, jag är inte rädd”, malde i mitt huvud medan flygplanet slutligen gick in för landning.

På flygbussen in till Stockholm satte sig en norrlänning i sätet bredvid. Halka, snömodd, dålig sikt och snörök gjorde att det gick långsamt och att det fanns gott om tid att småprata. På vägen in till stan såg vi flera personbilar och bussar som inte kunde ta sig fram. ”Det här hade aldrig hänt i Norrland”, konstaterade min sätesgranne. Han raljerade över stockholmarnas snöpanik. ”Det snöar lite i fjollträsk och allt går bananas”, fortsatte han. På ett sätt förstår jag honom. Den första snön i Stockholm följs, nästan traditionsenligt, av kaosrapporter om en lamslagen stad med havererad kollektivtrafik, långa bilköer och stängda skolor. Men jag tror att jag håller jag mig borta från sociala snöbollskrig. Man vill ju inte verka insnöad.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.