Hoppa till huvudinnehållet

Med stor passion för praliner

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se
 • PRALINMAKARE. Bianca Kiel i Lyrestad driver företaget Göta praliner, där hon tillverkar förstklassiga frestelser i choklad. Hon har stora drömmar. ”Vi kanske bygger om ladugården någon gång så att jag kan öppna en liten pralinaffär”, säger hon. Foto: Maria Lund
  PRALINMAKARE. Bianca Kiel i Lyrestad driver företaget Göta praliner, där hon tillverkar förstklassiga frestelser i choklad. Hon har stora drömmar. ”Vi kanske bygger om ladugården någon …
 • HANTVERK. Då familjen kom till Sverige blev pralintillverkning ett sätt att ta sig igenom den svenska vintern. Foto: Maria Lund
  HANTVERK. Då familjen kom till Sverige blev pralintillverkning ett sätt att ta sig igenom den svenska vintern. Foto: Maria Lund
 • FÄRGSTARKT. I en trähylla i studion står små burkar med kakaosmör i regnbågens alla färger, prydligt sorterade efter nyans.
Foto: Maria Lund
  FÄRGSTARKT. I en trähylla i studion står små burkar med kakaosmör i regnbågens alla färger, prydligt sorterade efter nyans. Foto: Maria Lund
 • TIDSKRÄVANDE. Pralintillverkning kräver både tid och tålamod. Alla moment kan ta flera dagar. Foto: Maria Lund
  TIDSKRÄVANDE. Pralintillverkning kräver både tid och tålamod. Alla moment kan ta flera dagar. Foto: Maria Lund
 • STJÄRNGLANS. När ljuset träffar pralinskalets yta blänker den till som en stjärnklar natthimmel. Foto: Maria Lund
  STJÄRNGLANS. När ljuset träffar pralinskalets yta blänker den till som en stjärnklar natthimmel. Foto: Maria Lund
 • KOLLEKTION. Flera gånger om året arbetar Bianca Kiel fram nya kollektioner. Ofta av råvaror i säsong, Foto: Maria Lund
  KOLLEKTION. Flera gånger om året arbetar Bianca Kiel fram nya kollektioner. Ofta av råvaror i säsong, Foto: Maria Lund
 • KVALITETSCHOKLAD. Det går inte att göra goda praliner utan god choklad, understryker Bianca Kiel. Hon skulle aldrig köpa billig choklad i en mataffär. Hon tycker inte att det är gott men vet också skillnaden.
  KVALITETSCHOKLAD. Det går inte att göra goda praliner utan god choklad, understryker Bianca Kiel. Hon skulle aldrig köpa billig choklad i en mataffär. Hon tycker inte att det är gott me…
 • PERFEKTIONIST. Bianca Kiel förklarar att det har tagit flera år av hårt arbete för att lyckas skapa de perfekta pralinerna med den perfekta glansen. Foto: Maria Lund
  PERFEKTIONIST. Bianca Kiel förklarar att det har tagit flera år av hårt arbete för att lyckas skapa de perfekta pralinerna med den perfekta glansen. Foto: Maria Lund
 • RABARBER. Rabarber/Chai innehåller sju olika kryddor och rabarber från Bianca Kiels trädgård.
Foto: Bianca Kiel
  RABARBER. Rabarber/Chai innehåller sju olika kryddor och rabarber från Bianca Kiels trädgård. Foto: Bianca Kiel
 • HJÄRTAN. Hjärtpralinerna med passionfrukt är inte bara vackra utan också försvinnande goda.
Foto: Bianca Kiel
  HJÄRTAN. Hjärtpralinerna med passionfrukt är inte bara vackra utan också försvinnande goda. Foto: Bianca Kiel
 • CITRUS. Den gyllengula chokladpralinen har en frisk och syrlig smak av citron, yuzu och vanilj.
Foto: Bianca Kiel
  CITRUS. Den gyllengula chokladpralinen har en frisk och syrlig smak av citron, yuzu och vanilj. Foto: Bianca Kiel
 • SYRLIG. Enastående vacker är denna pralin med smak av blodapelsin. Foto: Bianca Kiel
  SYRLIG. Enastående vacker är denna pralin med smak av blodapelsin. Foto: Bianca Kiel

I det lilla bor den stora njutningen. Pralinmakaren Bianca Kiel i Lyrestad vet. Med stor passion tillverkar hon förstklassiga frestelser i choklad.

Den påminner nästan mer om en dyrbar ädelsten än en chokladpralin. När dagsljuset träffar den mörka, glänsande ytan blänker den till som en stjärnbeströdd novemberhimmel.

Som om inte det vore nog, döljer sig en ljuvlig kombination av krämig karamell och mörk chokladganache inuti.

– Det bästa med choklad är att så många människor blir glada av det, säger Bianca Kiel.

Choklad från Schweiz

En stund tidigare stod hon i snålblåsten mitt ute på vägen och försökte lotsa en förvirrad reporter rätt, när GPS:en misslyckats med uppdraget. ”Ser du den lilla grusvägen? Där svänger du höger!” Nu råder ett lugn – åtminstone på ytan. Men bara en dörr bort pågår förberedelser inför ett intensivt arbete. Julen är en hektisk tid för en pralinör. Bianca Kiel öppnar dörren till sin lilla studio.

– Den är inte så stor, men jag är ju inte så stor heller, säger hon och skrattar.

I en trähylla står små burkar med kakaosmör i regnbågens alla färger, prydligt sorterade efter nyans. På arbetsbänken intill står vackert målade pralinformar. Bianca tar fram en stor låda med mörk choklad från schweiziska Felchlin, ett av världens mest välrenommerade chokladvarumärken. Chokladen ska tempereras innan skalen kan gjutas. Snart sprider sig en förförisk doft av choklad.

Mörk, kall och nästan outhärdligt lång. När Bianca Kiel föreställde sig den svenska vintern var det ingen munter vision.

– Jag tänkte att det kunde vara bra med en hobby för att ta sig igenom vintertiden. Jag hade alltid velat testa att göra dessa vackra, glänsande praliner som jag sett på sociala medier.

Det har gått fem år sedan hon flyttade till Sverige från Nederländerna med sin man Gunnar och parets då ettårige son. Sedan dess har familjen utökats med en dotter. Gunnar, som är köksmästare, hade alltid drömt om att jobba utomlands.

– Mina svärföräldrar bor ganska nära. Vi hade förälskat oss i det här landet efter en semester och bestämde oss för att pröva i ett år.

De flyttade in till Biancas mamma under en tid för att spara pengar. Sålde allt, packade det lilla de ägde i en bil och åkte. Första året bodde de i Hova, men sedan 2018 bor de på en faluröd gård mitt på landsbygden utanför Lyrestad. Hon fick ett startkit för pralintillverkning av maken.

– Jag blev inte så nöjd med första batchen. Det blev inte som jag hade tänkt mig. Jag är perfektionist. Allt jag gör vill jag göra så bra jag bara kan.

Ryktet spred sig

Bianca Kiel går all in. Alltid. Det ligger i hennes grundkonstruktion, inget annat är möjligt. Hon gjorde fler försök.

– Jag ville bli bättre varje gång. Testade nya tekniker och nya smaker. Jag lärde mig allt själv och hade inga referenser.

Efter bara ett år i Sverige gick hon en pralinkurs på Nora chokladskola.

– Jag förstod ingenting, medger hon och ler åt minnet. Jag kunde bara observera och försöka lyssna. Jag har gjort så många praliner som gick fel. Det är så otroligt mycket som kan gå fel och det är jobbigt att få svar när man är ensam.

Hon gick också en privat kurs på engelska hos Kalle Jungstedt, en av Sveriges bästa pralinmakare.

– Han sa: 'Kör bara, du kan det här!'. Men jag lär mig fortfarande och ser mig som nybörjare.

I det lilla samhället vid Göta kanal är det långt till de större städernas chokladutbud och ryktet om Bianca Kiels praliner spred sig snabbt i bygden. Hon bjöds in att sälja sina praliner på en marknad i Lyrestad. Det blev succé. Idag arbetar hon heltid med pralintillverkning i egna företaget Göta praliner, har en deltidstjänst på Norrqvarn i Lyrestad och är dessutom mamma till två små barn. När jag frågar hur hon orkar, skrattar hon gott.

– Jag vet inte… Det blir långa kvällar kan man säga. Det är inte ovanligt att jag jobbar till midnatt.

Järnkoll på bönorna

Hon vill få alla människor att upptäcka vad riktigt bra choklad är. För Bianca Kiel handlar hantverket inte bara om att skapa estetiskt tilltalande och välsmakande praliner. Minst lika viktigt är att ha järnkoll på kakaobönornas ursprung, böndernas villkor och att hon, genom valet av choklad, kan bidra till en bättre framtid för både kakaoproduktionen och bönderna och deras familjer.

– Jag har ett ansvar, hävdar hon bestämt. Det är viktigt att de som jobbar med varje steg i processen tar hand om allt med omsorg och passion. Det är stor skillnad på choklad och choklad.

Man ska få plats med så mycket i en liten skapelse. Bianca Kiel experimenterar gärna med färg, form och smak. I sina pralinkollektioner använder hon både traditionella fyllningar, såsom brynt smör, saltkola eller hasselnötspraliné, men också smaker som frisk yuzu, söt passionsfrukt och kryddig ingefära.

– Gunnar måste alltid smaka … Även om han inte vill.

Nyligen avgjordes Sveriges största pralintävling, Det stora pralinslaget, som arrangeras årligen. Bianca Kiel har deltagit de senaste fyra åren. I år hamnade hon på femte plats med ”Sensommar”, en pralin med vildhallon, hasselnötter och kaffe.

– Målet var att komma bland de tio främsta. Annars hade jag inte blivit nöjd. Jag är en lycklig kvinna!

Ett som är säkert är att vi kan förvänta oss mer från Bianca Kiel framöver. Mycket mer.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.