Hoppa till huvudinnehållet

Brygger innovativ öl i liten skala

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se
 • TRENDDRYCK. Hantverksöl har blivit ett vedertaget begrepp och mikrobryggerier är fortsatt trendigt. Niklas Gustafsson, bryggtekniker på mikrobryggeriet Hops n' Leon of Skaraborg, är inte förvånad.
  TRENDDRYCK. Hantverksöl har blivit ett vedertaget begrepp och mikrobryggerier är fortsatt trendigt. Niklas Gustafsson, bryggtekniker på mikrobryggeriet Hops n' Leon of Skaraborg, ä…
 • JULÖL. Niklas Gustafsson låter drycken virvla runt i glaset, dyker ned med näsan och suckar belåtet. Det som just nu ligger och jäser i tankarna är årets julöl.
  JULÖL. Niklas Gustafsson låter drycken virvla runt i glaset, dyker ned med näsan och suckar belåtet. Det som just nu ligger och jäser i tankarna är årets julöl.
 • INNOVATIVT. Förutom de fyra grundingredienserna: vatten, malt, humle och jäst, smaksätts ölen gärna med innovativa ingredienser. Idag finns tjugotvå sorter i mikrobryggeriets utbud.
  INNOVATIVT. Förutom de fyra grundingredienserna: vatten, malt, humle och jäst, smaksätts ölen gärna med innovativa ingredienser. Idag finns tjugotvå sorter i mikrobryggeriets utbud.
 • TUSENTALS LITER. Varje år slussar mikrobryggeriet Hops n' Leon of Skaraborg ut tusentals liter trendig hantverksöl på marknaden.
  TUSENTALS LITER. Varje år slussar mikrobryggeriet Hops n' Leon of Skaraborg ut tusentals liter trendig hantverksöl på marknaden.
 • HANTVERK. Hantverksöl innebär en hel del manuellt arbete – långt från större, industrialiserade bryggerier. Då och då kilar Niklas Gustafsson iväg för att övervaka processen.
  HANTVERK. Hantverksöl innebär en hel del manuellt arbete – långt från större, industrialiserade bryggerier. Då och då kilar Niklas Gustafsson iväg för att övervaka processen.

Ale, lager, veteöl och stout. I ett ståtligt sekelskifteshus mitt i Mariestad tillverkas innovativ öl i liten skala. Varje år slussar mikrobryggeriet Hops n' Leon of Skaraborg ut tusentals liter trendig hantverksöl på marknaden.

Bra humlad, smakrik, bärnstensfärgad. Och högkvalitativ, förstås. När Niklas Gustafsson ska beskriva den perfekta ölen behöver han ingen lång betänketid. Men så har han också bryggt öl på hantverksmässigt vis i flera år.

– Man blir ju lite bortskämd, konstaterar Niklas Gustafsson, bryggtekniker på mikrobryggeriet Hops n' Leon i Mariestad. Jag kan absolut känna skillnad på öl och öl. Visst kan det vara gott med ett glas bubbel ibland men jag köper helst vår egen öl på Systembolaget.

Manuellt arbete

En välbekant doft, men ändå svårplacerad för en otränad näsa, virvlar runt så fort man kliver över tröskeln till det lilla bryggeriet mitt i stadskärnan.

– Det är humle och malt du känner. Man kan tro att jag har blivit immun men jag känner doften väldigt väl. Jag tycker att den påminner om nybakt bröd.

Det brummar dovt och konstant. Ju längre in i lokalen vi kommer desto tydligare hörs det. I tre stora kopparbehållare pågår bryggningsprocessen för fullt. Hantverksöl innebär en hel del manuellt arbete – långt från större, industrialiserade bryggerier. Då och då kilar bryggteknikern iväg för att övervaka processen.

Niklas Gustafsson kommer strax tillbaka med ett mätglas med några centiliter av den gyllene vätskan. Han granskar doften, nyansen och konsistensen. Jodå, allt ser ut precis som det ska.

– Man har ju blivit lite miljöskadad. Jag analyserar allt. Analyserar ända ned på molekylnivå. De stora jättarna filtrerar väldigt mycket och skyndar på processen.

Han tystnar. Funderar över hur han ska formulera sig för att inte trampa storbryggerierna på tårna.

– Jag vill inte säga att jag är 'stolt', för det är nog säkert de också. Men det här är någonting jag kan stå för.

Första ölen lovordad

Men låt oss backa bandet. Bryggeriet i Mariestad startades sommaren 2015 av Anneli Johansson, som också äger Sill & Dynamit. Niklas är kökschef på den välrenommerade White guide-restaurangen och det föll sig naturligt att han också skulle vara involverad i bryggeriet. Hops n' Leons första öl, en lager med toner av rostad brioche, frukt och örter, lovordades av restauranggästerna. Bara en kort tid senare tog Hops n' Leon plats i Systembolagets ordinarie sortiment.

– Idag är vi uppe i tjugotvå olika sorter. Allt är ett hantverk. För mig är det mer än bara ett jobb, det är en levnadsstil. Jag somnar med jobb och vaknar med jobb. Jag kommer till jobbet och tar hand om mina små barn.

Bryggeriet ligger i ett ståtligt sekelskifteshus mitt på Esplanaden i Mariestad. Det är också så ölen har fått sitt namn: Esplanad. Lokalerna har genom åren rymt en salig blandning av olika verksamheter, såsom hattaffär, glasmästeri, möbelaffär, bilverkstad, guldsmedaffär och stall.

– Den här fastigheten har varit med om mycket, säger Niklas Gustafsson och ler.

Klockan fyra i morse började arbetet med det som bryggteknikern benämner ”mäska in”. När vattnet har nått 57 grader tillsätts malten som får ligga och dra en stund.

Årets julöl i tankarna

Processen sker på traditionellt belgiskt vis, där man höjer temperaturen i flera steg. Vid 78 grader stängs ölen och i vörtpannan kryddas vörten med olika sorters humle. I bryggeriets innersta kärna står elva jästankar. Niklas Gustafsson vrider försiktigt på en av kranarna. Han låter drycken virvla runt i glaset, dyker ned med näsan och suckar belåtet.

– Mm, det här kommer bli bra. Man känner doften av apelsin.

Förutom de fyra grundingredienserna: vatten, malt, humle och jäst, smaksätts ölen gärna med innovativa ingredienser. Det som just nu ligger och jäser i tankarna är årets julöl, en ale med inslag av mörk choklad, kardemumma, kavring, kanel, kaffe och apelsinskal. Vid varje bryggtillfälle tillverkas 500 liter öl. Bryggeriets årsproduktion ligger på 25000 liter.

Hoppas på gårdsförsäljning

Hantverksöl har blivit ett vedertaget begrepp och mikrobryggerier är fortsatt trendigt. Niklas Gustafsson är inte förvånad.

– Det poppar fortfarande upp många nya som har bryggt hemma men som vill testa i en lite större skala. Många har fått upp ögonen för vad de äter och dricker och har fått ökad kunskap. Jag tror att trenden kommer att hålla i sig.

Svenska ölfrämjandet tycker att regeringen har dragit gårdsförsäljningen av öl i långbänk. En ny alkohollagstiftning skulle göra det möjligt för mikrobryggerier att till exempel låta kunderna köpa sin starköl direkt av producenten.

– Vi hoppas mycket på gårdsförsäljningen. Vi får se vad som händer med den nya regeringen. Det skulle bli så mycket lättare för oss.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.