Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborg på väg in i en lågkonjunktur

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Svenskt Näringsliv har presenterat sin senaste undersökningen bland företagen i Skaraborg, och den visar att pessimismen ökar hos företagen.
Svenskt Näringsliv har presenterat sin senaste undersökningen bland företagen i Skaraborg, och den visar att pessimismen ökar hos företagen.

Stigande kostnader och energipriser pressar både företag och hushåll. Svenskt Näringsliv har stämt av läget med Skaraborgs företag – och den visar att pessimismen ökar.

– När det kommer till prognosen för investeringar kommande tolv månader är företagen i Skaraborg till och med mer pessimistiska än snittet för riket, säger Jessica Tengeland, områdesansvarig i Skaraborg för Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv undersöker genom sin ”Företagarpanel” hur läget är bland medlemsföretagen. Den senaste redovisar resultatet under perioden 15 november till 2 december. 768 företag i Västra Götaland deltog och av dem var 151 från Skaraborg.

Enligt rapporten är företagen i Skaraborg pressade av stigande kostnader och energipriser. Försäljningsvolymerna har gått ner, färre har anställts och investeringarna har också blivit färre.

– Det är tydligt att vi nu går in i en lågkonjunktur och att pessimismen ökar bland företagen. När det kommer till prognosen för investeringar kommande tolv månader är företagen i Skaraborg till och med mer pessimistiska än snittet för riket, säger Jessica Tengeland, områdesansvarig i Skaraborg för Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Skaraborg skiljer sig dock något jämfört med övriga delar i landet när det gäller kommande försäljningsvolymer och möjligheten att anställa fler. Åtta procent av företagen i Skaraborg tror att det finns möjlighet att anställa fler om tolv månader.

Men totalt sett är det en ganska dyster bild som företagen målar upp, jämfört med tidigare undersökningar. Sämre tider väntar.

– Hushållens pessimism har nu smittat av sig på företagen och vi ser tydligt vikande prognoser. Lågkonjunkturen är ett faktum där det stora orosmolnet är inflationen. Frågan är bara hur lång och djup lågkonjunkturen blir, säger Jessica Tengeland.

Hon hoppas dock att inflationen ska sjunka och hon ser tecken på att det ska kunna bli verklighet. Trycket i leverantörskedjorna har börjat minska och vissa råvarupriser har börjat vända nedåt.

– Vi kommer att få leva med en hög prisnivå, men ökningstakten, det vill säga inflationen, kan minska kraftigt nästa år. Detta förutsätter dock att avtalen tecknas på en nivå som utgår från företagens konkurrenskraft. Att i nuläget försöka kompensera för inflationen med kraftiga löneökningar riskerar att kasta Sverige in i en löne- och prisspiral med än högre räntor. Det tjänar ingen på, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.