Hoppa till huvudinnehållet

En utställning om människor på flykt

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
  • HITTAR. Jan Larsson och Jonas Kellagher hoppas att många ungdomar hittar till utställningen Shelter – en virtuell flykt från verkligheten.
    HITTAR. Jan Larsson och Jonas Kellagher hoppas att många ungdomar hittar till utställningen Shelter – en virtuell flykt från verkligheten.
  • MÖJLIGT. Med hjälp av så kallade VR-glasögon och Vänermuseets volontärer blir det möjligt att besöka två flyktingläger och ett drabbat samhälle.
    MÖJLIGT. Med hjälp av så kallade VR-glasögon och Vänermuseets volontärer blir det möjligt att besöka två flyktingläger och ett drabbat samhälle.

På flera platser i världen tvingas människor att fly av olika anledningar. Det är också flyktingarnas situation som fram till den 14 maj är i fokus på Vänermuseet i Lidköping.

Drygt 70 miljoner människor är på flykt från både konflikter och naturkatastrofer, varav 30 miljoner är barn. I utställningen Shelter – en virtuell flykt från verkligheten får besökarna följa med till två flyktingläger och ett drabbat samhälle, besök som görs möjliga med hjälp av så kallade VR-glasögon.

– Med hjälp av glasögonen kan vi skapa en känsla och ge en inblick i hur flyktingarna lever, förklarar Jonas Kellagher som representerar bolaget bakom de virtuella filmerna.

Inte läskiga

Givetvis är allmänheten välkommen, men först och främst vänder sig utställningen till ungdomar i olika åldrar. På veckorna är det också meningen att skolklasser ska kunna komma på besök.

– Vi har jobbat drygt ett år med utställningen och framför allt vill vi att ungdomarna ska känna empati och tänka till när de har varit här, säger Jonas och fortsätter:

– Filmerna är inte direkt läskiga, utan de kommer in först efter själva katastrofen.

Olika frågor

I sammanhanget kretsar det förstås mycket kring olika hjälporganisationer, som gör sitt bästa för att hjälpa alla dessa miljoner flyktingar.

En sådan organisation är exempelvis Shelterbox, där Lidköpingsbon Jan Larsson är delaktig och verksam.

– Att sprida kunskap är viktigt och här kan besökarna reflektera över både etiska och moraliska frågor.

Låda med grejer

Jan kan även berätta att organisationens namn bottnar i de lådor som delades ut vid olika kriser och konflikter – shelterbox.

– Det var mer eller mindre en låda med grejer som kunde behövas. I dag är det mycket mer än så, beroende på hur situationen ser ut, säger han och ger en bild av hjälpbehovet:

– I fjol hjälpte vi 400 000 människor, vilket till stor del var möjligt tack vare ekonomiskt stöd från Rotary.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.