Hoppa till huvudinnehållet

Postnord kan få tredagarsutdelning

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Nu har den senaste postutredningen presenterats och den föreslår att Postnord ska få ytterligare en dag på sig at dela ut post.
Nu har den senaste postutredningen presenterats och den föreslår att Postnord ska få ytterligare en dag på sig at dela ut post.

För ungefär ett år sedan införde Postnord varannandagsutdelning. Nu kan Postnord få ytterligare en dag på sig att dela ut posten – det är förslaget i den nya postutredningen som presenterades i början av veckan.

För att möte den minskade volymen av brev gick Postnord över till varannandagsutdelning för ett år sedan. Nu kan nästa förändring vara på väg. Britt Bohlin fick i uppdrag att utreda framtiden för den svenska postutdelningen och i måndags presenterade hon sin utredning.

Den föreslår att Postnord ska få ytterligare en dag på sig att dela ut posten. Hon säger att hon under utredningen pratat med många olika företag, organisationer och organisationer.

– Många vill att man ska ha tillbaka varjedagsutdelning men det kostar väldigt mycket pengar. De allra flesta svarar att det är okej med lite längre tid. Det viktiga är att man vet att posten kommer i tid, sade Britt Bohlin på pressträffen.

Den totala brevvolymen på den svenska marknaden har minskat med 47 procent sedan 2000, och den utvecklingen väntas fortsätta. Enligt Postnord skulle företaget göra en förlust med 1,3 miljarder kronor 2030 om det inte görs några förändringar i utdelningen.

Många tidningar, till exempel Skaraborgsbygden, delas ut av Postnord och det skulle innebära att tidningen skulle delas ut på flera olika dagar under veckan, något som Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna, är starkt kritisk till.

– Det blir ett lotteri där det blir svårt att lova annonsörer vilken dag annonserna kommer nå sina mottagare. Men det blir också svårt att formulera sin journalistik så att den känns aktuell, säger Johan Taubert i en kommentar till TT.

Civilminister Erik Slottner (KD) vill låta utreda förutsättningarna för att privatpersoner, näringsidkare och juridiska personer ska bli skyldiga att ansluta sig till en digital brevlåda för att kunna ta emot elektronisk post från myndigheter, kommuner och regioner. Förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2024.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.