Hoppa till huvudinnehållet

Jessica inspireras av naturen runt knuten

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se
 • Konstnären Jessica Baggeryd i Mariestad hämtar inspiration i vardagsnaturen som finns alldeles runt knuten. Snart visar hon sitt måleri i Götene konstrum.
  Konstnären Jessica Baggeryd i Mariestad hämtar inspiration i vardagsnaturen som finns alldeles runt knuten. Snart visar hon sitt måleri i Götene konstrum.
 • Jessica Baggeryd förklarar hur hon går med blicken i marken för att upptäcka nya färger och former. Intrycken består, även om de är vaga, och i vissa fall utmynnar de i en målning.
  Jessica Baggeryd förklarar hur hon går med blicken i marken för att upptäcka nya färger och former. Intrycken består, även om de är vaga, och i vissa fall utmynnar de i en målning.
 • Jessica Baggeryd lägger sista handen vid en av sina målningar. Den blå målarrocken har funnits med länge.
  Jessica Baggeryd lägger sista handen vid en av sina målningar. Den blå målarrocken har funnits med länge.
 • Längs väggar och golv i den lilla ateljén står ofärdiga målningar. Organiska former breder ut sig över de stora dukarna.
  Längs väggar och golv i den lilla ateljén står ofärdiga målningar. Organiska former breder ut sig över de stora dukarna.
 • Konstnären arbetar i lager på lager och låter ofta det som ligger under skymta fram. Just så som det är i naturen.
  Konstnären arbetar i lager på lager och låter ofta det som ligger under skymta fram. Just så som det är i naturen.
 • Jessica Baggeryd känner sig bekväm i den konstnärliga processen. Hon får en idé och hittar vägen fram, på sitt sätt.
  Jessica Baggeryd känner sig bekväm i den konstnärliga processen. Hon får en idé och hittar vägen fram, på sitt sätt.
 • Färgskalan, strukturen och formerna för tankarna till hur marken ser ut en helt vanlig dag i oktober. Titeln är ”Grönstråk No. 5”.
  Färgskalan, strukturen och formerna för tankarna till hur marken ser ut en helt vanlig dag i oktober. Titeln är ”Grönstråk No. 5”.
 • Jessica Baggeryd har tagit några omvägar innan hon blev bildkonstnär, och är utbildad inom både trädgård och textil. Målningen heter ”Grönstråk No. 3”. Foto: Jessica Baggery
  Jessica Baggeryd har tagit några omvägar innan hon blev bildkonstnär, och är utbildad inom både trädgård och textil. Målningen heter ”Grönstråk No. 3”. Foto: Jessica Baggery

Konstnären Jessica Baggeryd skildrar vardagsnaturen – det som hon ser under promenader alldeles runt knuten. Snart visar hon sitt måleri i Götene konstrum.

Det är sent sjuttiotal. Åttaåriga Jessica Baggeryd står i en gymnastiksal någonstans i östra Göteborg. Den ena bollen efter den andra studsar förbi den lilla flickan. Hon försöker, men de vill ändå inte riktigt landa i hennes famn. Hon är bara ett barn, men ska trots det få en värdefull insikt den här dagen.

- Jag tänkte: 'Det gör inget att jag inte kan fånga bollarna. Jag behöver inte vara bra på det här. Jag ska bli konstnär.' Det var ingen dramatisk händelse – bara ett konstaterande.

Jessica Baggeryd går med raska steg längs Hamngatan i Mariestad. Cykellåset var fastfruset, så hon har fått knata på för att hinna i tid till vårt möte. Prick på utsatt tid är hon på plats, fastän hon har fått promenera från andra sidan staden på trottoarer som påminner om hala glasgolv. Hon knäpper av sig kappan, rättar till frisyren och förklarar samtidigt hur det enkla speglar sig i hennes konst. Vi har knappt hunnit innanför dörren förrän intervjun är i full gång.

- Det är inte i de stora vyerna eller på de spektakulära platserna jag söker mina motiv. Inspirationen hämtar jag i naturen alldeles runt knuten. I det vardagliga jag ser när jag är ute och går med hunden.

Vi befinner oss i en tillfällig utställningslokal som tidigare rymde antika möbler. Genom de stora fönstren skymtar den glesa silhuetten av Ekuddens vinterkostym, där på andra sidan Vänern. På väggen hänger flera stora målningar. Måleriet är abstrakt, men de snabba penseldragen bildar former och mönster som är enkla att få kontakt med.

- Jag går med blicken i backen för att upptäcka nya färger och former. 'Hur ser det ut när det blir is på löven?' 'Hur lät snön när jag gick på marken?' Det är det där jag tar med mig hem. Intrycken består, även om de är vaga.

De samlade intrycken kan i bästa fall utmynna i en målning. Jessica Baggeryd reser sig från stolen, går fram till en av målningarna och stryker med handen över ytan. Den påminner om textil. Färgskalan, strukturen och formerna för tankarna till hur marken ser ut en helt vanlig dag i oktober. Det är nästan att man kan höra ljudet av skor som sparkar genom prassliga höstlöv. Jessica förklarar hur hon tillåter sig att se naturen med ett barns ögon – hur hon är den nyfikna, utforskande som föredrar detaljer.

- Jag har kvar den där blicken. Jag har alltid varit intresserad av detaljer som de flesta andra inte ser. Överblick har inte intresserat mig. Det gör att jag lätt snubblar över trottoarkanter och är lite disträ. Men så får det vara, säger hon och skrattar.

Som tur är, lägger hon till, har hon en man som är precis raka motsatsen.

Jessica Baggeryd har ett tydligt driv, har alltid haft. Visst har hon tagit några omvägar innan hon blev konstnär, erkänner hon, men hon har alltid haft en fot i den kreativa världen. Hon är utbildad inom textil, trädgårdsdesign, mönsterdesign och keramik. Bakom sig har hon också flera gedigna bildkonstutbildningar, bland annat från KV Konstskola och Hovedskous, som idag heter Göteborgs konstskola. När jag frågar hur hon har hunnit med, behöver hon ingen lång betänketid.

- Jag är nyfiken. Jag vill förstå. Jag älskar att studera och om jag kunde skulle jag fortsätta hela livet. Jag tycker om att inhämta ny kunskap, att utforska nya områden och material för att hitta ett eget uttryck.

Redan som artonåring hade hon sin första utställning, men på grund av livets omständigheter skulle det dröja ända till 2020 innan hon visade sitt måleri igen.

- Det tog några år att komma hit. Jag hade inte så mycket att berätta när jag var väldigt ung. Jag behövde samla på mig livserfarenheter. Jag är mer grundad nu och känner mig bekväm i den kreativa processen.

Snart är det dags för ännu en utställning. I slutet av mars kommer Jessica Baggeryd att visa sitt måleri i en separatutställning i Götene konstrum.

Hon vrider om nyckeln till den lilla ateljén, som ligger i källarvåningen i ett bostadsområde i andra änden av Mariestad. En blå målarrock hänger på en krok på dörren. Hon svidar genast om. Längs väggar och golv står ofärdiga målningar. Jessica Baggeryd arbetar främst i akryl, men också med tusch, kol, pennor och kritor. Organiska former breder ut sig över de stora dukarna. Hon arbetar i lager på lager och låter ofta det som ligger under skymta fram. Just så som det är i naturen. När årstid, temperatur och väderlek bygger nya mönsterraster ovanpå de gamla.

- Naturen bara finns. Den håller inte på och efterjusterar. Det lägger sig en gren över backen och så ligger den där. Jag känner någon slags samhörighet. Jag är också natur.

Jessica Baggeryds utställning pågår mellan den 27 mars och 27 april.

Artikeltaggar

Mariestads kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.