Hoppa till huvudinnehållet

EU-beslut kan hota användandet av grot

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
  • Bengt Ericson, ordförande i Skara Energi, Emma Wiesner är EU-parlamentariker för Centerpartiet och Magnus Jacobsson, vd på Skara Energi, är alla oroliga för vad som ska hända om grot inte längre klassas som förnybar och hållbar energi. Frågan ska snart avgöras i Europaparlamentet.
    Bengt Ericson, ordförande i Skara Energi, Emma Wiesner är EU-parlamentariker för Centerpartiet och Magnus Jacobsson, vd på Skara Energi, är alla oroliga för vad som ska hända om grot in…
  • Grot används ofta som bränsle till fjärrvärme, bland annat i Skara.
    Grot används ofta som bränsle till fjärrvärme, bland annat i Skara.

EU vill inte längre klassa grot, alltså restprodukter från skogsbruket, som förnybar och hållbar energi. Ett nytt beslut om det kommer inom kort – något som kan medföra att fjärrvärme blir dyrare.

– Jag är orolig för att det blir verklighet, säger Magnus Jacobsson, vd på Skara Energi.

Grenar och toppar, även kallat grot, används ofta som bränsle för fjärrvärme. Men det är inte säkert att det kommer att vara så i fortsättningen, ett kommande beslut i Europaparlamentet kan nämligen göra det dyrare att använda grot.

Om beslutet går igenom innebär det att grot inte längre anses vara en förnybar och hållbar energi, och inte heller vara undantaget utsläppsrätter vid användning.

­– Det vore väldigt olyckligt. Vi använder grot till vår fjärrvärme och det har inneburit att vi kunnat hålla nere priserna, om det här förslaget blir verklighet skulle priset på fjärrvärme blir mycket högre. Vi tycker inte att man ska använda el för att värma upp hus, vi tycker att det här är ett bättre och mer miljövänligt sätt att värma hus på, säger Magnus Jacobsson.

Och tillägger:

– Vi eldar bara ren träbränsle här och all grot kommer från skogarna runt Skara. Vi leda 120 000 kubik biomassa per år, 75 procent av det är grot. Så detta är en mycket viktig fråga för oss.

EU ska sätta en ny lagstiftning om förnybar energi och det är i samband med det som frågan om grots framtid blivit aktuell. Det kommer inte att bli förbjudet att använda grot, men betydligt dyrare.

Emma Wiesner är EU-parlamentariker för Centerpartiet och hon besökta nyligen Skara Energis anläggning bredvid Uddetorp.

­– Det vore väldigt olyckligt om det här förslaget går igenom, vilket det kan göra inom några veckor. Grot är just nu under press och det finns krafter inom EU som inte anser att grot ska klassas som hållbar och förnybar energi, och jag hoppas att vår regering driver på den här frågan, säger Emma Wiesner.

Det bildas koldioxid när groten eldas upp, men frågan är hur den ska klassas? Som biogen och att den då ingår i ett cirkulärt kretslopp i skogen – eller ska den klassas som ett utsläpp, som andra fossila bränslen? Snart kommer frågan att avgöras i EU.

Fakta grot

Grenar och toppar, grot, är ett så kallat tredje sortiment efter timmer och massaved. Enkelt uttryckt är grot de avverkningsrester som lämnas på hygget om man bara tar ut stamveden.

Vid uttag av grot måste man ta miljöhänsyn. Detta innebär bland annat att man bör lämna kvar minst en femtedel av grenarna och topparna på hygget. Särskilt viktigt är att lämna grova grenar och toppar från tall och lövträd. Vid uttag av grot är det också viktigt att inte skada träd, buskar och död ved som lämnats vid avverkningen av hänsyn till natur- och kulturmiljö. Man ska också ta hänsyn till forn- och kulturlämningar.

Enligt föreskrifter till skogsvårdslagen krävs det vid behov att du återför aska när man tar ut grot. Askåterföringen är till för att kompensera den bortförda mängden av näringsämnen och syraneutraliserande förmåga. Skogsstyrelsen har detaljerade rekommendationer för när detta krävs, hur mycket aska man ska återföra och vilka krav som i övrigt ställs på askan.

Källa: Skogsstyrelsen

Artikeltaggar

Skara kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.