Hoppa till huvudinnehållet

Essunga firar fyrtio med jubileumshelg

Publicerad:
Reporter Lovisa Wennerholm Zimonyi
Lovisa Wennerholm Zimonyi
lovisa@skaraborgsbygden.se
I år är det 40 år sedan Essunga blev en egen kommun – igen. Det firas den 26–28 maj med aktiviteter och matmarknad i Nossebro. Här är Essungas jubileumsbakelser, framtagna av Elins bageri och Café Kälströms gård. Foto: Essunga kommun
I år är det 40 år sedan Essunga blev en egen kommun – igen. Det firas den 26–28 maj med aktiviteter och matmarknad i Nossebro. Här är Essungas jubileumsbakelser, framtagna av Elins bageri och Café Kälströms gård. Foto: Essunga kommun

Efter att ha varit en del av Vara kommun i nästan ett årtionde blev Essunga en egen kommun igen år 1983. Detta firar kommunen med ett 40-årsjubileum i Nossebro den 26–28 maj – där både mat och underhållning står på programmet.

– Det är ett varierat program, och det kommer att finnas aktiviteter för alla målgrupper, för både barn och föräldrar, berättar Pernilla Nilsson, kommunutvecklare.

Jubileet firas den sista helgen i maj med matmarknad, musikunderhållning och föredrag. Bland annat kommer det lokala bandet 1127, med Tony Malmberg och Petra Odenman, att uppträda under lördagen. Föreningen Ätbart håller föredrag om matsvinn och hållbarhetsarbetet medan hoppborgar står uppställda i Nossebro. Evenemanget riktar sig även till ungdomar i form av ett ungdomsdisco på fredagen.

Pernilla Nilsson berättar att många lokala försäljare har anmält sig till Mattorget för att sälja matvaror och produkter. Bland annat står ett lokalt bryggeri, en glassmakare och en honungsförsäljare på listan.

SM i Nossebro

Den stora dragaren är dock det Svenska och Nordiska mästerskapet i Grill och BBQ som går av stapeln i samband med jubileumshelgen i Nossebro.

– De har haft uttagningar i Helsingborg, Stockholm och Göteborg, och sedan valde de lilla Nossebro, säger Pernilla Nilsson och berättar att Nossebro har bra områden för att arrangera en stor tävling.

Det är på området där Nossebro marknad vanligtvis huserar som jubileet sprider ut sig. Men firandet i kommunen sträcker sig längre – Nossebro marknad firar 120 år med en marknad tillsammans med Veteranmarknaden i slutet av augusti.

Håller tummarna

I Essunga kommun bor det 5 700 personer medan i centralorten Nossebro ligger siffran på 1 900. Pernilla Nilsson hoppas på att evenemanget även kan locka invånare bortom Essungas gränser.

– Vi hoppas att hela Skaraborg dyker upp, det skulle vara jättekul, säger hon.

Pernilla Nilsson och Nettan Larsson, kultur- och fritidschef, har planerat evenemanget i ett år. Till deras hjälp har lokalinvånaren Lennart Svantesson varit delaktig i att ta fram underhållning för programmet.

– Vi håller tummarna för bra väder. Det är en förutsättning för att det ska bli lyckat, säger Pernilla Nilsson.

Artikeltaggar

Essunga kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.