Hoppa till huvudinnehållet

En mötesplats utöver det vanliga

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se
  • Christian Johansson är varken bagare eller konditor, utan kallar sig för bakare. På så sätt behöver han inte förhålla sig till så många regler, utan kan känna sig fri.
    Christian Johansson är varken bagare eller konditor, utan kallar sig för bakare. På så sätt behöver han inte förhålla sig till så många regler, utan kan känna sig fri.
  • Christian Johansson är varken bagare eller konditor, utan kallar sig för bakare. På så sätt behöver han inte förhålla sig till så många regler, utan kan känna sig fri.
    Christian Johansson är varken bagare eller konditor, utan kallar sig för bakare. På så sätt behöver han inte förhålla sig till så många regler, utan kan känna sig fri.
  • Christian Johansson är varken bagare eller konditor, utan kallar sig för bakare. På så sätt behöver han inte förhålla sig till så många regler, utan kan känna sig fri.
    Christian Johansson är varken bagare eller konditor, utan kallar sig för bakare. På så sätt behöver han inte förhålla sig till så många regler, utan kan känna sig fri.
  • Christian är stormförtjust i allt med bär och nötter. Här har han bakat en blåbärsgalette, som alltid har en strykande åtgång.
    Christian är stormförtjust i allt med bär och nötter. Här har han bakat en blåbärsgalette, som alltid har en strykande åtgång.
  • Hembakt och hemtrevligt är två av Christians ledord. Här är en nybakt rabarber- och kokoskaka. Vaniljsås blir pricken över i:et.
    Hembakt och hemtrevligt är två av Christians ledord. Här är en nybakt rabarber- och kokoskaka. Vaniljsås blir pricken över i:et.
  • Det finns inte mycket som slår en nybakt, ljummen tekaka. Det går åt många plåtar under en dag.
    Det finns inte mycket som slår en nybakt, ljummen tekaka. Det går åt många plåtar under en dag.
  • Christians filosofi är att plocka fram en idyllisk romans. Varje liten detalj är genomtänkt och lyfter helheten.
    Christians filosofi är att plocka fram en idyllisk romans. Varje liten detalj är genomtänkt och lyfter helheten.

Christians café & trädgård, i hjärtat av Falkängen på Kinnekulle, är en mötesplats utöver det vanliga. Här serverar konstnärssjälen Christian Johansson trevliga möten, härligt snack och himmelskt goda bakverk.

Det måste ha varit kärlek vid första ögonkastet när Christian Johansson kom till Kinnekulle. Varför skulle annars en rotlös, sökande värmlänning cirkla ett halvt varv runt Vänern – för att tillåta sig att vara kvar ännu efter tjugo år. Han, konstnärssjälen som aldrig annars har tillåtit sig själv att hålla fast vid någonting.

- Jag skulle vara här, det var inget jag styrde. Den här enormt lustfyllda platsen grabbade tag i mig. Jag är inte religiös, men man är väl troende på någonting. Den här platsen är gudomlig.

Det är en av sommarens första, trevande dagar. Under natten drog ett obarmhärtigt regn förbi, men nu flyter fluffiga moln i sakta mak över en klarblå himmel. Efter en snabb, men hjärtlig, hälsning kilar Christian Johansson tillbaka in i köket igen. Ett myller av degar väntar på att bakas ut. Även om den pittoreska bruksgatan på Falkängen är stilla nu, så kommer det bara att dröja några timmar innan besökarna strömmar till.

- Det är magiskt när människor tittar in. Snacket, mötet, idéer som poppar upp ... Jag säger det – det här är inget kafé, det är något helt annat.

För snart tjugo år sedan kom Christian Johansson till Kinnekulle och Falkängen för första gången, då som hantverkare. Han kan inte beskriva det på något annat sätt än att han blev som trollbunden, av lugnet, tystnaden och det säregna ljuset. Han blev kvar, byggde upp en trädgård mitt i byn. Grinden stod alltid öppen. Hönor pickade i trädgården. Så småningom började Christian att baka. Allt började med hallongrottor.

- Du skulle bara veta hur många hallongrottor som åkte ut genom fönstret, säger han på klingande värmländska och kastar huvudet bakåt i ett gapskratt. De var tvungna att se ut på ett visst sätt, de dög inte. Jag blev aldrig nöjd.

Men, plötsligt hade han fått till den rätta snitsen. Det dröjde inte länge innan han tog sig an det ena bakverket efter det andra med samma passion. I höstas fick han frågan om han ville ta över kaféet i den charmiga bruksmiljön. Christian Johansson behövde ingen lång betänketid.

- Det låter fånigt, men man måste ju tacka någonting. Jag tackar hallongrotteguden. Det var där det började.

Han har på kort tid byggt upp en levande mötesplats med en öppen, generös känsla. På väggarna hänger Christians egen konst, både ett enastående måleri och vackra krokier med distinkta linjer. Här finns charmigt omaka sittmöbler och koppar och i varje fönster står ljuvligt laxrosa Hällekispelargoner i enkla lerkrukor. Trädgården kommer att växa fram med tiden.

- Den kommer förmodligen aldrig att bli färdig. Det klär mig, säger han och ler.

Det ligger inte för Christian Johansson att sätta etikett på saker och ting. För det första skulle han aldrig vilja erbjuda exakt samma sortiment i kaféet dag ut och dag in.

- Det står alltid nya kakor på disken. Jag vet knappt vad jag ska baka när jag kommer hit på morgonen, säger han och naggar den första plåten med grova tekakor som snart ska skjutsas in i ugnen.

Han drivs av lust, lägger han till, och skulle det bli för utstakat skulle han öppna dörren och gå.

- Jag är varken bagare eller konditor. Jag kallar mig bakare. Det öppnar upp för ett annat sätt att tänka. Jag kan vara fri, göra som jag vill. Annars skulle jag bli stingslig och sur.

Christian Johansson är de stora gesternas man, och då och då brister han ut i ett bubblande skratt som är fullkomligt omöjligt att vara immun mot. Det är så han vill att det ska vara.

- Jag älskar när det är hemtrevligt och när folk har trevligt. Det är den närheten jag spelar på hela tiden. Det är det som betyder något.

Och visst står den klassiska hallongrottan på kafédisken den här morgonen. Mjukspröd, lätt gyllene och helt omöjlig att motstå.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.