Hoppa till huvudinnehållet

Axevalla vill locka tillbaka publiken

Publicerad:
Axevalla vill locka tillbaka publiken
Axevalla vill locka tillbaka publiken

Den här helgen är det dags för ett av Skaraborgs största arrangemang – Stochampionatshelgen på Axevalla. Den svenska traveliten är på plats och Axevalla hoppas på en fin publiksiffra.

– Vårt mål är att öka publiksiffran med 20 procent jämfört med förra året, säger sportchefen Lars Ågren.

Stochampionatshelgen, eller trippeltravet som det också kallas, är ett av årets största travarrangemang. Det är tävlingar fredag, lördag och söndag och det är under helgens sista dag som finalen av Stochampionatet körs.

Det är landets största lopp för fyraåriga ston och förstapriset är 1,2 miljoner kronor. Stochampionatet kördes för första gången 1969 då Goldhook vann. Efter det har loppet – och helgen – vuxit till ett stort arrangemang som vissa år lockat så mycket som 30 000 besökare.

Riktigt så många lär det inte bli i år. De senaste åren har publiksiffran gått ned, på Axevalla precis som på alla banor i Sverige. Förra året kom strax över 15 000 besökare till trippeltravet, en siffra som sportchefen Lars Ågren hoppas kunna putsa till.

– Vårt mål är att öka publiksiffran med 20 procent och det känns som att vi ska kunna klara det. Campingen brukar vara ett bra riktmärke på intresset och 70 procent av campingplatserna bokades upp väldigt snabbt, till och med snabbare än före pandemin. Resten av platserna brukar bokas upp tätt inpå och mycket beror säkert på vädret.

Han tycker att läget är under kontroll så här några dagar innan allt drar igång.

– Vi känner oss bra förberedda inför den här helgen. Vi tillsatte en arbetsgrupp redan i höstas och som sedan jobbat med Stochampionatshelgen. Vi har bland annat en ny webbsida för Stochampionatet och artisterna som ska uppträda har varit klara länge, så det känns bra. Men det är så klart mycket jobb så här in i det sista, säger Lars Ågren.

Årets upplaga av Stochampionatet innehåller en riktig världsstjärna – och storfavorit. Det handlar om Joviality, som tjänat över 19 miljoner kronor under karriären. Hon har tävlat i USA under i stort sett hela karriären men flyttade till Sverige inför den här säsongen.

Hon vann sitt kvallopp i fredags på ett enkelt sätt.

– Jag hoppas att många tar chansen att se den här hästen live, det är en världsstjärna. Vi har inte haft en så stor favorit sedan Ina Scott 1993, men det är samtidigt ett riktigt bra finalfält. Jag är jättenöjd med sporten under helgen, säger Lars Ågren.

Artikeltaggar

Skara kommunTrav

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.