Hoppa till huvudinnehållet

Götene i topp när det gäller friluftsliv

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Götene är bäst i Västra Götaland när det gäller friluftsliv. Kommunen hamnar även högt när det gäller hela landet, på plats åtta. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete och ett bra samarbete mellan många aktörer i kommunen, menar Juliane Thorin, kommunutvecklare i Götene. Foto: Jesper Anhede
Götene är bäst i Västra Götaland när det gäller friluftsliv. Kommunen hamnar även högt när det gäller hela landet, på plats åtta. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete och ett bra samarbete mellan många aktörer i kommunen, menar Juliane Thorin, kommunutvecklare i Götene. Foto: Jesper Anhede

Götene har utsetts till Västra Götalands bästa friluftskommun och den åttonde bästa i landet. Det är resultatet av långsiktigt arbete, menar Juliane Thorin, kommunutvecklare i Götene.

– Det finns ett bra samarbete mellan olika parter i kommunen.

Det är Naturvårdsverket som varje år delar ut priset ”Sveriges friluftskommun”. Syftet med priset är att uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. Kommunerna ska arbeta för att göra det enkelt för invånarna och besökarna att komma ut i naturen och även ta del av kulturutbudet.

I år fick faktiskt två kommuner dela på förstapriset: Kalix och Värnamo. Några placeringar längre ned på listan hamnar Götene, på plats åtta. Götene är dock bäst i Västra Götaland.

– Jag är stolt över att vi hamnar så högt upp, det är ett bevis på att vi är på rätt väg med vårt arbete. Vi har arbetat strategiskt i många år och nu ser vi resultatet av det. Vi ska också komma ihåg att vi har väldigt fina förutsättningar här med Kinnekulle och Vänern, säger hon.

Hon vill gärna lyfta fram samarbetet som finns mellan olika sektioner i kommunen.

– Det är många parter som varit med och bidragit till det här fina resultatet, och det är både interna och externa aktörer. Det finns en politisk vilja att satsa på friluftsliv och det är viktigt. Det satsas pengar på att rusta upp vandringsleder och hålla dem fina, vilket gör att många vill ta sig ut i naturen. Det är också viktigt att besökarna känner sig trygga och säkra när de är ute och därför satsas det även på vindskydd och den typen av saker.

Kommunens ungdomsverksamhet spelar också en viktig roll, menar Juliane. Där har man arbetat mycket med att förklara allemansrätten på ett pedagogiskt sätt, i samband med vandringar och kanotfärder.

– Vi har berättat om vad som gäller när man är ute i naturen och vad man ska tänka på. Det gäller att man är rädd om det som finns. Det är många som har en del i det här resultatet och det är många pusselbitar som måste falla på plats för att det ska bli så här bra. Destination Kinnekulle har också bidragit till det här med sitt arbete. Det känns väldigt bra att det finns ett sådant här fint samarbete i hela kommunen.

Arbetet med att få ut ungdomarna i naturen är något som Svenskt Friluftsliv uppmuntrar.

– Skolan har en viktig roll för att få barn och unga att testa på friluftsliv, där kunskap om allemansrätten är en viktig del av arbetet. Därför är vi speciellt glada för att det pågår ett tydligt arbete i våra kommuner med att sprida kunskap om allemansrätten”, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv, i en kommentar.

Orust kom tvåa och Trollhättan trea i Västra Götaland. Skara och Stenungssund är årets förbättrare i regionen.

Fakta

Sveriges friluftskommun baseras på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen, som ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv, är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

Resultat av undersökningen 2023

  • I årets enkätundersökning deltog 217 kommuner, fem fler än förra året. Några resultat från årets undersökning:
  • Fyra av tio har under 2022 haft samarbeten mellan kommunens skolor och lokala eller regionala friluftsorganisationer under 2022, exempelvis för att stötta skolorna i exempelvis allemansrätt, friluftslivs- eller utomhusundervisning. Vi har samlat ett antal lärande och inspirerande exempel.
  • 87 procent av kommunerna arbetar med att sprida information om allemansrätten.
  • Ökad samverkan och erfarenhetsutbyte. Antalet kommuner som deltagit i möten med regionala aktörer, arbetat med grannkommuner och utbytt erfarenheter med kommuner utanför länet öka.
  • Intern samverkansgrupp för friluftsfrågor en framgångsfaktor – men fortfarande bara 30 procent av kommunerna som har en sådan.
  • Ökat antal som arbetar med digital naturvägledning.
  • 70 procent av kommunerna har ett avsnitt om friluftsliv i översiktsplanen.
  • 64 procent arbetar med att underlätta tillgång till natur genom stigar, leder, rid- och cykelvägar.
  • Hållbara transporter till naturen – 85 procent anger att det finns möjlighet att ta sig till naturområden i kommunen med kollektivtrafik.

Artikeltaggar

Götene kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.