Hoppa till huvudinnehållet

Ingen kommunal enighet om uranbrytning

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Det var fullsatt i Häggums bygdegård när ett möte om uranbrytning arrangerades nyligen. Leif Walterum, tidigare kommunalråd i Skövde, var en av talarna.
Det var fullsatt i Häggums bygdegård när ett möte om uranbrytning arrangerades nyligen. Leif Walterum, tidigare kommunalråd i Skövde, var en av talarna.

Frågan om uranbrytning i Skaraborg har återigen blivit aktuell och till hösten kan ett beslut tas om återigen tillåta uranbrytning i Sverige. 2009 var Skara, Falköping, Skövde och Tidaholm överens om att stoppa brytningen i Skaraborg – men den här gången verkar inte samsynen var lika stark.

– Vi har inte diskuterat det än, säger Theres Sahlström (M), kommunstyrelsens ordförande i Skövde.

Under 1960-talet bröts uran vid Ranstadsverket i Häggum, mellan Skövde och Falköping. Verksamheten avvecklades efter fyra eftersom det inte ansågs vara lönsamt. På 1970-talet blev det återigen aktuellt med utvinning av uran – men det ledde till stora protester.

Den 30 maj 1976 samlades cirka 8 000 personer i Häggum, i det som kallas Västgötabergens dag. Syftet var att protestera mot planerna på att börja med uranbrytningen.

2005 ökade priset på uran och då väcktes intresset för att återuppta uranbrytningen i Skaraborg. Men det blev återigen motstånd, den här gången från Skara, Falköping, Skövde och Tidaholm.

2009 beslutade fullmäktige i de fyra kommunerna att komma med följande uttalande:

”Undersökningstillståndet skapar en onödig oro hos de boende för deras framtida livsbetingelser. De områden som berörs har mycket höga miljö- och kulturvärden (…). Mot bakgrund av detta uttalar kommunfullmäktige i XXX kommun som sin uppfattning och vilja att prospektering och brytning av uran icke ska komma till stånd i området och att förberedelserna för verksamheten snarast avbryts. Kommunerna har enligt miljöbalken 17 kap. 6 § vetorätt mot uranbrytning och vid behov kommer vi använda denna.”

I nuläget verkar det inte pågå några samtal mellan de fyra kommunerna om ett gemensamt motstånd mot uranbrytning.

– Vi har inte diskuterat det, för det finns inte någon skarp fråga ställd till kommunerna för oss att ta ställning till eller diskutera i nuläget, säger Theres Sahlström (M), Skövde.

Runo Johansson (L), kommunstyrelsens ordförande i Tidaholm, är av samma åsikt.

– Det finns inget att diskutera som det är nu. Frågan är inte aktuell så jag kan inte kommentera den mer i nuläget, säger han.

Theres Sahlström vill se att man tar fram nya beslutsunderlag innan man tar ett beslut.

– Om frågan blir skarp tycker jag att det är vettigt att ta hänsyn till nya data och att man uppdaterar beslutsunderlagen. Vi lever i en föränderlig tid och den tekniska utvecklingen går fort. Det är en komplex fråga, man måste ta hänsyn till miljön samtidigt som vi behöver ställa om till fossilfri el, säger hon.

Runo Johansson:

– Vi kommer att behöva ha mer el i Skaraborg i framtiden och då är kärnkraft ett alternativ, men att bygga nytt ligger långt fram i tiden.

Theres Sahlström vill inte bedöma hur stora chanserna är att det blir utvinning vid Ranstad i framtiden.

– Man slutade med uranbrytningen i Ranstad för att uranhalten var för låg, och det finns ingen anledning att tro att den bedömningen som gjordes då har ändrats.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.