Hoppa till huvudinnehållet

”Ett dråpslag mot folkbildningen”

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
”Ett dråpslag mot folkbildningen”
”Ett dråpslag mot folkbildningen”

Regeringen drar ned på anslagen till studieförbunden. Totalt handlar det om 500 miljoner kronor på tre år.

– Det är ett dråpslag mot folkbildningen, säger Gunnel Marwén Kastenman, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan i Skaraborg.

Studieförbunden får i nuläget 1,8 miljarder kronor per år. Nästa år blir det 250 miljoner mindre, året därpå 350 miljoner mindre och om tre år blir skillnaden 500 miljoner kronor.

På Studieförbundet Vuxenskolan i Skaraborg är besvikelsen stor efter beskedet.

– Jag är bedrövad. Det här skadar folkbildningen och det kommer att drabba många människor, kanske framför allt människor som står en bit utanför samhället. Det kommer att slå hårt mot förenings- och kulturlivet och det är beklagligt att regeringen väljer att montera ned en så viktig verksamhet som betyder mycket för många människor, säger Gunnel Marwén Kastenman.

Hon säger att det än så länge är för tidigt att säga exakt hur det kommer att påverka verksamheten i Skaraborg.

– Vi får se hur pengarna fördelas från centralt håll, det vet vi inte än. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska arbeta vidare med detta. Vår ambition kommer även i framtiden att vara att arbeta för folkbildningen i hela Skaraborg.

– Vår verksamhet är så bred och det finns egentligen inga gränser för vad vi kan erbjuda. Studieförbunden är en plats där man kan få prova på olika saker och öka sin kompetens, som kan leda till ett arbete, säger Gunnel Marwén Kastenman.

Rickard Andersson, ombudsman på ABF Skaraborg, är också starkt kritisk till förslaget.

– Det slår hårt mot folkbildningen och civilsamhället. Jag tror att klyftorna och utanförskapet ökar om man monterar ned den här verksamheten. Det finns många utsatta grupper i samhället som genom studieförbunden kan samlas på våra aktiviteter. Jag ser det också som ett hot mot demokratin, detta är ett sätt att göra landet mindre demokratiskt. Det är ledsamt, säger han.

Han ska diskutera med ledningen hur man går vidare.

– Vi vet inte i nuläget exakt hur det kommer att påverka oss här i Skaraborg, det är för tidigt att säga. Jag ska ta upp detta med styrelsen och se hur vi går vidare. Men vi kommer att fortsätta att stå upp för demokratin och kroka arm med andra studieförbund för att se hur vi kan ta oss igenom det, Rickard Andersson.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.