Hoppa till huvudinnehållet

Gör dig redo för höst och vinter!

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
 • REDO. När temperaturen sjunker och kylan tränger sig på, så är det dags att börja se om sitt hus och hem inför det som komma skall.
  REDO. När temperaturen sjunker och kylan tränger sig på, så är det dags att börja se om sitt hus och hem inför det som komma skall.
 • FÖRVARA. Grill, trädgårdsmöbler och andra nödvändiga sommarprylar behöver nu tas om hand. Det som inte förvaras inomhus kan med fördel täckas över med en presenning.
  FÖRVARA. Grill, trädgårdsmöbler och andra nödvändiga sommarprylar behöver nu tas om hand. Det som inte förvaras inomhus kan med fördel täckas över med en presenning.
 • KOLLA. Vid en kontroll av takets skick är det också läge att se över både hängrännor och stuprör – allt för att slippa obehagliga och dyra överraskningar.
  KOLLA. Vid en kontroll av takets skick är det också läge att se över både hängrännor och stuprör – allt för att slippa obehagliga och dyra överraskningar.
 • GNAGARE. Möss är visserligen ganska söta, men samtidigt kan de här små gnagarna ställa till med ordentlig skada om de lyckas ta sig in i ditt hem. Foto: Anticimex
  GNAGARE. Möss är visserligen ganska söta, men samtidigt kan de här små gnagarna ställa till med ordentlig skada om de lyckas ta sig in i ditt hem. Foto: Anticimex
 • PLANTERA. I trädgården finns det en hel del att göra nu på hösten, bland annat är det vanligt att plantera lökar vid den här tiden på året. Foto: Blomsterlandet
  PLANTERA. I trädgården finns det en hel del att göra nu på hösten, bland annat är det vanligt att plantera lökar vid den här tiden på året. Foto: Blomsterlandet

När meteorologer pratar om hösten, så anländer den här årstiden när dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader fem dygn i rad. Den första augusti är dock det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst.

Det finns även en så kallad kalendarisk definition. Och där brukar det sägas att hösten sträcker sig mellan den 1 september och 30 november.

När meteorologerna därefter landar på nästa årstid – vintern, så handlar det om en dygnsmedeltemperatur under 0 grader fem dygn i rad.

Men vid en titt på den kalendariska varianten så är det vinter från den 1 december till den 28 februari.

När temperaturen sjunker är det också hög tid att börja se om sitt hus och hem. På det här uppslaget levererar vi på Skaraborgsbygden därför några tips som gör dig redo – både för höst och vinter.

TRÄDGÅRDEN

* På hösten finns det en hel del som ska eller kan göras i trädgården. Exempelvis är det vanligt att plantera lökar vid den här tiden på året. Den som är osäker på vad som gäller kan med fördel ta kontakt med en expert på närmaste handelsträdgård.

VINTERSÄKRA

* Att säkra sitt hem mot snö och kyla är ett brett ämne, där det handlar om allt från själva byggnaden till att låta utomhusväxterna få ett bra och värmande skydd. För växterna kan skyddet bestå av bland annat fiberduk eller en så kallad fårullsmatta.

GRÄSMATTAN

* Under hösten, innan kylan kommer, är det läge att ta en närmare titt på gräsmattan. Finns det mossa så kan du lägga på mossmedel. I övrigt är det läge att justera upp klipphöjden något inför årets sista klippning och städa av mattan ordentligt.

TAKET

* Här ska det kontrolleras både på in- och utsidan, allt för att undvika fuktskador och kostsamma reparationer. I kontrollen ingår det även att rensa hängrännor och se till så att det inte är stopp i stuprören. Glöm inte att tänka på din egen säkerhet.

MÖSS

* På hösten vill mössen in i värmen och samtidigt vill de ha tillgång till mat. Att ta bort buskar och andra gömställen utmed husets fasad gör det svårare för de små skadedjuren. Se också till att täta hål och springor. Musfällor är förstås ett alternativ.

RÖR

* Vatten och kyla är en kombination som kan ställa till det ordentligt, åtminstone om det är ett vattenrör i ditt hem som fryser sönder. Rör som kan utsättas för vinterns härjningar ska med andra ord vara isolerade på ett rätt och riktigt sätt – eller helt tömda från vatten.

HUSET

* Att ta en extra titt på husets utsida kretsar mycket kring att söka efter sprickor och glipor i fasaden – och laga vid behov. Fast även fönster och dörrar kan behöva ses över, så att de klarar en vinter till. Här ingår förstås att tätningslisterna sitter på plats.

UTEMÖBLER

* Nu när sommaren är över för den här gången, så är det dags att städa av och plocka in utemöblerna. Samma sak gäller givetvis grillen. Saker som inte förvaras inomhus kan med fördel täckas över med en presenning – glöm inte att förtöja ordentligt.

ELDA

* När kylan smyger sig på så kan en värmande brasa sitta extra fint. Men att elda i en kamin kräver en viss kunskap, där tumregeln är att elda tre kilo ved per timma och att alltid tömma askan i en plåthink med lock – inte i någon plasthink.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.