Hoppa till huvudinnehållet

Gör sig redo med nya tomter

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Tove Varde, Gustav Fällström, Camilla Brandell, Juliane Thorin och Lars Johansson är övertygade om att de åtta byggklara tomterna i Hällekis kommer att bebyggas. Men de är medvetna om att det kan dröja lite längre än på grund av dagens ekonomiska situation.
Tove Varde, Gustav Fällström, Camilla Brandell, Juliane Thorin och Lars Johansson är övertygade om att de åtta byggklara tomterna i Hällekis kommer att bebyggas. Men de är medvetna om att det kan dröja lite längre än på grund av dagens ekonomiska situation.

Bostadsbyggandet har gått i stå. Den ekonomiska krisen har resulterat i att drömmar om att bo och äga en ny bostad skjuts på framtiden.Trots allt finns en framtidstro. Kommunerna tar fram planer och tomter för att vara redo när den ekonomiska nedgången vänder.

Det byggs få nya bostäder i Sverige idag, trots storstädernas skriande bostadsbrist. I de mindre orterna är bristen inte lika alarmerande, istället handlar det om en kamp för att växa, få fler invånare. Det är viktigt när allt färre yngre ska se till att allt fler äldre får den omsorg och vård de behöver.

Den höga inflationen och de höga räntorna på bolånen som följer gör att många inte har råd att förverkliga drömmen om att äga sitt eget hem.

Kommunerna märker av det svalnande intresset genom ett kraftigt minskat antal av bygglovsförfrågningar.

Hustillverkarna kämpar i kraftig motvind och så sent som förra veckan lade Götenehus Group ett nytt varsel som berör 25 personer.

Men det finns ett spirande hopp om en ljusnande framtid. Runt om i Skaraborg tas det fram detaljplaner för nya bostadsområden och byggfärdiga tomter.

Fördel batterifabrik

Mariestad har tack vare Volvos planerade batterifabrik seglat upp som den mest expansiva av de 15 kommunerna mellan Vänern och Vättern. Planerna är många, inte minst för bostäder till nya invånare.

I höst planeras markanvisning för 26 radhus och 10 villatomter i Horn. Det betyder att kommunen vill teckna avtal med företag att bygga där. Någon gång i slutet av nästa år ska dessutom 15 villatomter släppas i samhället.

En av de stora satsningarna är Sjölyckan som ligger både centralt och naturnära. Projektet är uppdelat i detaljer och där finns 250-300 byggrätter hos olika exploatörer. Byggstart är tänkt till nästa år.

Det förbereds för 50 lägenheter vid sjukhuset, inflyttning nästa år och 130 nya lägenheter som ska byggas där, med start 2025.

Redo inför framtiden

Batterifabriken påverkar grannkommunerna som ser en ljusare framtid framöver. Fabriken är dessutom en av de bidragande anledningarna till att det i höst släppas åtta nya tomter på Mandelblomsvägen i Hällekis, precis nedanför idrottsplatsen Hällehof.

– Vi lever i en spännande tid, inte minst med hänsyn till den planerade batterifabriken i Mariestad. Den innebär möjligheter för grannkommunerna, säger Juliane Thorin, kommunutvecklare i Götene och fortsätter:

– Vi vill vara förberedda för det som sker i framtiden.

Det är länge sedan det byggdes i samhället med knappt 630 invånare och som kan stoltsera med livsmedelsbutik, skola upp till årskurs sex, tågstation och hamn.

– Detaljplanen för området var klart 1978, berättar Tove Varde, mark- och exploateringsansvarig i Götene.

Fyra gator i området vid Blomstervägen bebyggdes men det området som utgör Mandelblomsvägen blev aldrig bebyggd.

Strategiskt läge

Gustav Fällström, Fastighetbyrån i Götene konstaterar att dagens ekonomiska situation får många att tveka innan de vågar satsa på nytt boende.

– Vi har en helt annan marknad i dag jämfört med för två år sedan, säger han och poängterar samtidigt att Hällekis strategiskt ligger bra till, vid den norra delen av Kinnekulle.

Camilla Brandell, bygglovshandläggare, instämmer. Hon framhåller att antalet bygglov har minskat, men påpekar samtidigt att det alltid finns de som vill förverkliga sina planer.

Tomterna är mellan 980 till 1 100 kvadratmeter stora priset ligger på 160 000 kronor och uppåt. Till det tillkommer lagfartskostnad och anslutning för vatten och liknande. På de aktuella tomterna kan hus på upp till 250 kvadratmeter byggas. Det inkluderar uthus, exempelvis ett garage.

– Vår förhoppning är att försäljningsstart ska kunna ske redan i början av oktober, säger Lars Johansson, Fastighetsbyrån i Götene.

Artikeltaggar

Götene kommunSkaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.