Hoppa till huvudinnehållet

Bekämpa dumhet!

Publicerad:
Reporter Bengt Ericson
Bengt Ericson
redaktion@skaraborgsbygden.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag börjar med att vara lite teoretisk och försöka förklara två begrepp när ledarskap och organisation diskuteras.

Det första är: grupptänkande. Detta är ett psykologiskt fenomen som uppstår inom en grupp, där strävan efter samstämmighet övertrumfar människors förmåga att höra, analysera och utvärdera olika alternativ eller åsikter. Detta kan leda till beslut som är dåliga. Kubakrisen 1962 brukar tas som exempel. Detta handlade om att alla kring president Kennedy tyckte lika, trots att det fanns mycket att ha avvikande syn på.

Det andra begreppet är: funktionell dumhet. Detta avser ett tillstånd i organisationer där individer avsiktligt undviker kritiskt tänkande och reflektion i syfte att passa in, undvika konflikter, eller komma framåt i karriären. Effekten blir att intelligenta människor uppmuntras att inte tänka för mycket på arbetet och därigenom öka effektiviteten och produktiviteten. Begreppet kom in i svenska språket för cirka 10 år sedan.

Mitt intresse för detta område förstärktes med anledning av en nyutgiven bok under sensommaren, av Lundaprofessorn Mats Alvesson. Han har också myntat begreppet, funktionell dumhet. Han radar upp exempel efter exempel där normalt sett kloka människor skapar policy, reglemente och instruktioner. Dessa visar sig allt för ofta inte fungera så bra i verkligheten och innebär också att de som skall utföra arbetet slutar tänka, slutar använda sunt förnuft. En forskningsrapport från Chalmers i delvis samma område har också intresserat mig. Där säger forskaren Henrik Eriksson att ju bättre man är på strategisk planering i en offentlig verksamhet, desto sämre resultat får man. Visst är det anmärkningsvärt?

Väldigt många sektorer översvämmas av denna typ av styrdokument och medarbetare tvingas inte sällan välja mellan att följa det som står i dokumenten eller att det skall bli bra. Senaste veckan har jag tvingats fylla i massa onödiga formulär på grund av reglerna för penningtvätt. Mitt arbete har garanterat, helt saknat betydelse för just penningtvätt. Jag vet att många av Er, har träffat på liknade merarbete och frågor från inspektioner, myndighetskontroller och annat. Därmed inte sagt att all tillsyn skall tas bort.

Det kanske är dags att bilda en motståndsrörelse. Det är dags att protestera, kanske främst internt i sektorerna som producerar alla dessa dokument. Närmaste månaden borde vi vara många som ställer frågor om, varför, vad leder detta till för nytta? Skapar vi något som blir bättre med detta? Så klättra upp på barrikaderna och bekämpa funktionell dumhet!

Artikeltaggar

ChalmersEkonomiForskningInspektionerMats AlvessonOrganisationerTeknik och vetenskapTillstånd