Hoppa till huvudinnehållet

En ny destination i Skara

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
 • NÖJDA. Carl-Axel Svensson, Andreas Bjelkholm och Anton Hjalmarsson är nöjda med Kellfris nya anläggning på Storsvängen 2 i Skara. Här kan de nu visa upp hela sitt sortiment på ett sätt som tidigare inte var möjligt.
  NÖJDA. Carl-Axel Svensson, Andreas Bjelkholm och Anton Hjalmarsson är nöjda med Kellfris nya anläggning på Storsvängen 2 i Skara. Här kan de nu visa upp hela sitt sortiment på ett sätt …
 • MODELLER. Fyrhjulingar av olika modeller är ett relativt nytt inslag i Kellfris produktkatalog.
  MODELLER. Fyrhjulingar av olika modeller är ett relativt nytt inslag i Kellfris produktkatalog.
 • GIVET. Hanteringen av ved har sin givna plats i Kellfris nya utställningslokal.
  GIVET. Hanteringen av ved har sin givna plats i Kellfris nya utställningslokal.
 • KLIPPARE. Att klippa större gräsytor kräver rejäla maskiner. Hos Kellfri finns det flera varianter att välja mellan.
  KLIPPARE. Att klippa större gräsytor kräver rejäla maskiner. Hos Kellfri finns det flera varianter att välja mellan.
 • TRAKTORER. Carl-Axel Svensson är vd hos Kellfri och vill gärna slå ett slag för företagets utbud av traktorer.
  TRAKTORER. Carl-Axel Svensson är vd hos Kellfri och vill gärna slå ett slag för företagets utbud av traktorer.
 • UPPMÄRKSAMMAS. Hästens självklara plats i Skaraborg är något som även Kellfri uppmärksammar bland sina produkter.
  UPPMÄRKSAMMAS. Hästens självklara plats i Skaraborg är något som även Kellfri uppmärksammar bland sina produkter.

Med ett brett sortiment som passar många, har Kellfri nu skapat en ny destination för Sveriges alla gårdsägare och månskensbönder.

Det startade i Bredöl 1952, där gamla lastbilssläp byggdes om till traktorvagnar. I dag, drygt 70 år senare, har Kellfri flyttat in i sina nya lokaler i Skara.

– Här kan vi visa upp hela vårt breda sortiment, på ett sätt som tidigare inte var möjligt, förklarar Andreas Bjelkholm som är företagets sälj- och marknadsdirektör.

Han kan också berätta att upplägget är hämtat från en av de svenska giganterna.

– Vi har tittat på Ikeas idé, hur de visar upp sina saker. Nu har vi skapat vårt vardagsrum.

En egen mässa

I Kellfris vardagsrum är det alltså meningen att kunderna ska kunna titta, känna och testa. Alldeles nyligen var det dessutom dags att testa ett nytt grepp.

– Tidigare har vi åkt på mässor. Det har varit dyrt och vi har inte fått med allt vi velat visa upp. Därför skapade vi vår egen mässa, dit alla vara välkomna.

Och gensvaret var stort - faktum är att ordet succé passar bra in här.

– Mässan pågick i två dagar och vi hade 1 800 besökare.

Ett brett sortiment

Bland besökarna fanns det förstås en och annan kund, som passade på att handla.

Andreas kan samtidigt lyfta fram att Kellfris sortimentet är brett, där traktorer exempelvis får samsas med allt från mindre grävmaskiner till det som behövs för att hantera ved - i den stora och nybyggda utställningshallen.

– Men vi är inte ett företag som säljer maskiner till de som arbetar i industriell skala. Vi vänder oss istället till de som bedriver småskaligt lantbruk och behöver använda sin traktor eller en annan maskin då och då.

Från norr till söder

Själva affärsidén bygger därför mycket på att kunna hålla en prisbild som inte sticker iväg allt för högt, utan snarare håller sig på en lagom nivå.

– Vi producerar våra produkter bland annat i Asien. Det är schysst kvalitet som är tillgänglig för många, oavsett storleken på plånboken, berättar Andreas och fortsätter:

– Vi tillhandahåller naturligtvis reservdelar. Från norr till söder i Sverige har vi också flera servicecenter och ett 15-tal återförsäljare.

Flera mässor

Men mycket av det som tillverkas på annan ort har sina rötter i Skaraborg.

– I Skara har vi vår utvecklingsavdelning. Där utvecklar och ritar vi produkter och räknar ut hållfasthet och sådant, säger Andreas som passar på att slå ett slag för fler mässor:

– Tanken är att vi ska köra en mässa på våren och en på hösten, men med skillnaden att vi kanske kommer att köra lite mer på teman som hör årstiden till. Eventuellt kan det dessutom bli tal om något hästtema däremellan.

Ökad export

Det som en gång började i Bredöl har med andra ord utvecklats rejält. I dag finns också Kellfri som en del i ett börsnoterat företag som heter Volati.

– Vi har vuxit på export de senaste åren, inte minst i Finland och Danmark. Men vi finns även i Norge, Tyskland, England och Polen, förklarar Andreas och tillägger:

– Vi inser att vi måste förändras och att förändringen är nödvändig, men vi har alltid fokus på produkter för många människor som vill leva och verka på vår fina landsbygd.

Artikeltaggar

BredölEkonomiExportIkeaKellfriMässorNäringslivSkaraSkaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.