Hoppa till huvudinnehållet

Gymnasieelever släpper jazzalbum

Publicerad:
Tillsammans släpper sju vänner i Skara ett jazzalbum – vars intäkter ska gå till organisationen Erikshjälpen. Från vänster trumpetspelaren Isak Andersson med ståbas, gitarristen och arrangören Emil Andreasson, pianisten Hugo Wejshag och pianisten Lina Sito.
Tillsammans släpper sju vänner i Skara ett jazzalbum – vars intäkter ska gå till organisationen Erikshjälpen. Från vänster trumpetspelaren Isak Andersson med ståbas, gitarristen och arrangören Emil Andreasson, pianisten Hugo Wejshag och pianisten Lina Sito.

Ett jazzalbum för välgörenhet. Tillsammans med sex vänner spelar Emil Andreasson in ett album vars intäkter ska gå till organisationen Erikshjälpen – med jazz som ska vara lättillgänglig.

Det är lite middagsjazz över det här, vilket kan vara en ”ursäkt” att lyssna på jazz. Annars hade det blivit för nischat, berättar han.

Emil Andreasson kommer från Skövde och går andra året på musiklinjen på Olinsgymnasiet i Skara. Han blev inspirerad att skapa albumet efter att ha vistats mycket på den lokala second hand-butiken i sin barndom.

– Ända sedan jag var liten har jag varit på Gengåvan Erikshjälpen med min mormor, jag tänkte att det kunde vara kul att göra något för dem, säger han.

Skrivit musik innan

Totalt är sju personer involverade i projektet, varav fem går på Olinsgymnasiet i Skara. Piano, gitarr och trumpet är några instrument som kommer att höras i albumet. Därtill har vännerna fått hjälp med redigering, pressbilder och mixning av låtarna.

Emil Andreasson är arrangör, gitarrist och låtskrivare. Han har skrivit musik tidigare och berättar att det är tillfredsställande.

– Samtidigt är det väldigt läskigt, man vet inte hur många det är som lyssnar, säger han.

Element av pop

Vanligtvis tycker Emil Andreasson om nischad jazz, men detta album lutar mer åt det vardagliga hållet.

– Just det här albumet är inte så dissonant, jag vill ändå ta in element åt pophållet för det vardagliga, berättar han.

På albumet finns det en låt som Emil Andreasson har skrivit helt själv. För de andra låtarna har han behållit samma ackordgrunder till existerande låtar men bytt melodi.

– Jag skrev låtarna. Inom jazz är det väldigt vanligt att göra covers, men det går inte här, för då går royalties till upphovspersonerna och inte Erikshjälpen, berättar han.

Enligt Patent- och Registreringsverket är royalty den ersättning som yrkesgrupper som till exempel författare, musiker, uppfinnare får när rättigheterna licensieras ut.

”Inte bara ett kul projekt”

Hugo Wejshag går också andra året på musiklinjen i Skara. Han spelar piano och berättar att Emil kom till honom för att få hjälp med projektet.

– Det är Emils projekt från början, han kom till mig för en månad sedan och jag måste säga att det är otroligt imponerande, Emil är en otroligt drivande person. Det är en fin tanke, det är inte bara ett kul projekt utan det leder också till något bra, säger Hugo Wejshag.

Eleverna berättar att jazzalbumet dessutom är en bra träning för när de ska skriva låtar senare under utbildningen.

– Bara känslan att ha skrivit och släppt något är skönt, menar Hugo Wejshag.

Albumet släpps den 18 november.

Fakta – Det här är Erikshjälpen

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation som också driver ideell second hand-verksamhet, bland annat i Skövde.

Källa: Erikshjälpen

Artikeltaggar

ErikshjälpenGengåvanIsak AnderssonJazzLåtskrivandeMusikOlinsgymnasietPopSkaraSkövde

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.