Hoppa till huvudinnehållet

Antalet vargar ökar!

Publicerad:
Varg.
Varg. Foto: SzymonBartosz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Varför ökar vargstammen, när Riksdagen beslutat att antalet vargar skall minska?

Vi är lantbrukare med betesdjur i Tidan och på nytt har en grupp med 7 vargar observerats vid degermossen.

För ett år sedan hade vi en flock på 6 stycken vargar som sågs 3 ggr i närheten av våra gårdar

Vid ett tillfälle skrämdes 15 stutar ur sin hage i närheten av Tidan. En stut försvann det tog 3 veckor innan resten var infångade. Vid ett annat tillfälle försvann 194 kor och kalvar ur sin hage, dagarna efter låg en vargslagen älg i skogen på samma gård.

En Lantbrukare mötte en vargflock i skogen citat ”Jag har aldrig varit så rädd”. Vem vill arbeta eller vistas i skogen ensam när man vet att vargarna är i området? Tryggheten på landsbygden är borta! Vi får information att varg inte tagit en människa i modern tid och är ofarliga. Läser man i kyrkoböckerna det var inte ovanligt med varg angrepp innan den moderna tiden.

Den betande arealen minskar, varför värdesätts inte våra betesdjur de har mycket stor betydelse för den biologiska mångfalden försvinner betesdjuren påverkas många växter fåglar pollinerade insekter och det öppna landskapet Hjälp oss naturskydds föreningar fågelklubbar hembygds föreningar.

Djurägare har inte 40 timmars vecka, vi har ansvaret för våra djur dygnet runt. Inom lantbruket har vi stora arbetstoppar, Drabbade lantbrukare orkar inte med fler timmar och problem.

Vem kan fortsätta med djur när djuren skrämts ut och är så rädda att de inte stannar i hagen. Nötkreatur går inte att skydda med viltstängsel, får de panik har det ingen betydelse hur stängslet ser ut.

Lantbrukare är de som lider mest när de deras hagar växer igen, vi älskar våra djur och varför värderas inte vårt öppna landskap.

Tidans LRF

Artikeltaggar

DjurDjur och naturLRFTidanVargar