Hoppa till huvudinnehållet

Skas och Närhälsan stärker samarbetet

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Exteriör Lidköping Skas A
Exteriör Lidköping Skas A Foto: Stefan Svensson

En ny ambulans och mer personal på jourcentralen i Lidköping, det är några av åtgärderna som ska ersätta den nedlagda akutmottagningen i Lidköping.

Att akutmottagningen i Lidköping ska läggas ned har varit klart ett tag. Nedläggningen har fått mycket kritik men den kommer ändå att genomföras. Akuten ska framöver koncentreras till Skövde där en ny mottagning byggts.

Nyligen presenterade Skaraborgs Sjukhus (SkaS) och Närhälsan ett förstärkt samarbete, där det bland annat ska finnas ytterligare en ambulans på plats i Lidköping under dagtid, måndag till fredag.

Men även mer personal på jourmottagningen i Lidköping. Personalen ska kunna ta hand om akuta besvär på primärvårdsnivå, som till exempel infektioner, allergiska reaktioner och sårskador. Ett läkarbemannat närsjukvårdsteam ska finnas till hands under kvällstid och helger, och kunna ge konsultation åt personalen på jourcentralen.

Invånarna ska själva kunna boka tid hos jourcentralen online, både i Skövde och Lidköping.

– Samverkan mellan Närhälsan och Skaraborgs Sjukhus är ett gott exempel på hur omställningen till nära vård kan utformas och leda till bättre tillgänglighet. Invånarna i Skaraborg kan känna sig trygga med att de har tillgång till högkvalitativ vård på både primärvårds- och specialistnivå inom hela området, som är långsiktigt hållbar, säger Anna-Karin Skatt, styrelseordförande SkaS och Göran Larsson, styrelseordförande Närhälsan, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattGöran LarssonLidköpingNärhälsanPrimärvårdSjukhusSkaraborgSkövdeVårdVård och omsorg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.