Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges historia får lokal vinkel

Publicerad:
Emelie Byström, Elinor Karlsson, Maryam El Hattab, Emma Laurén, Tomas Olausson och Maria Setzer ser fram emot att få berätta om de senaste rönen om Skaraborgs historia.
Emelie Byström, Elinor Karlsson, Maryam El Hattab, Emma Laurén, Tomas Olausson och Maria Setzer ser fram emot att få berätta om de senaste rönen om Skaraborgs historia. Foto: Marita Wass

Snart är det dags för Sveriges historia, Sveriges televisions storsatsning på den svenska historien. Från Istiden via stenåldern, Gustav Vasa fram till idag.

I anslutning till serien lyfter de skaraborgska museerna upp den lokala historien och de senaste rönen.

När slog de första människorna sig ner i Sverige? Vad var det egentligen för skillnad på livet under bronsåldern jämfört med järnåldern? Hur kunde det ses som logiskt att bränna kvinnor på bål, allt under övertygelsen om att de var häxor?

Svaren på de frågorna – och mycket annat – får den som bänkar sig framför tv:n i höst.

SVT:s storsatsning Historien om Sverige ska ge de redan historieintresserade ny kunskap samtidigt som den som vare sig har koll på vikingar, kungar och drottningar eller viktiga årtal får chansen att lära mer.

 • Elinor Karlsson, Maryam El Hattab, Emma Laurén, Tomas Olausson, Maria Setzer och Emelie Byström tror på ett ökat historiskt intresse tack vare SVT:s historiska satsning.
  Elinor Karlsson, Maryam El Hattab, Emma Laurén, Tomas Olausson, Maria Setzer och Emelie Byström tror på ett ökat historiskt intresse tack vare SVT:s historiska satsning. Foto: Marita Wass
 • Elinor Karlsson, Falbygdens museum och Emma Laurén, Skaraborgs kulturarv, hoppas att storsatsningen ska resultera i ett ökat historieintresse.
  Elinor Karlsson, Falbygdens museum och Emma Laurén, Skaraborgs kulturarv, hoppas att storsatsningen ska resultera i ett ökat historieintresse. Foto: Marita Wass
 • Emelie Byström och Maria Setzer hoppas att storsatsningen på tv ska locka fler att titta på Fröslundasköldarna på Västergötlands museum i Skara och lära med om Estrid Ericson på Kulturhuset Pedagogien i Hjo.
  Emelie Byström och Maria Setzer hoppas att storsatsningen på tv ska locka fler att titta på Fröslundasköldarna på Västergötlands museum i Skara och lära med om Estrid Ericson… Foto: Marita Wass
 • Maryam El Hattab vid en värmande eld på Ekehagens forntidsby där delar av SVT:s storsatsning Sveriges historia spelades in.
  Maryam El Hattab vid en värmande eld på Ekehagens forntidsby där delar av SVT:s storsatsning Sveriges historia spelades in. Foto: Marita Wass
 • Tomas Olausson berättar om hur en bild man fick synen åter genom att stryka Sankta Elins avhuggna finger mot sitt icke-seende öga.
  Tomas Olausson berättar om hur en bild man fick synen åter genom att stryka Sankta Elins avhuggna finger mot sitt icke-seende öga. Foto: Marita Wass

Kunskap från 300 experter

I tio avsnitt låter Sveriges television 300 experter berätta om vårt lands historia. Det börjar redan för 15 000 år sedan då stora isarna som täckt landytan började smälta.

Med hjälp av fakta om krig och maktspel, om tro och traditioner läggs pusslet som sedan kom att bli Sverige.

Skådespelaren Simon J Berger, känd från allt från Jönssonligan – den perfekta stöten till tv-serien Jägarna, är den som i konferencierens roll sammanlänkar händelserna och de 300 experternas kunskap.

Det första avsnittet sänds söndagen den 5 november. Under resten av året väntar ytterligare fyra avsnitt innan det är dags för juluppehåll varpå resterande fem avsnitt sänds under januari och februari.

Skaraborgska inspelningar

Delar av tv-serien är inspelad i Skaraborg, bland annat på Ekehagens forntidsby i Åsarp, i Götene och på Läckö.

– Det visar att vår del av Sverige spelat en viktig roll i historien, inte minst den tidiga historien, konstaterar Tomas Olausson, Stadsmuseet i Skövde.

– Historien om Sverige är Sveriges televisions största historiesatsning någonsin, säger Emma Laurén, projektledare Skaraborgs kulturarv. Hon berättar att idén är hämtad från Danmark.

När den danska förlagan sändes i dansk tv noterades ett ökat historieintresse, bland annat genom ett ökat besöksantal på museerna runt om i landet.

För att ta vara på det förväntade intresset har museerna och hembygdsrörelsen engagerat sig. I anslutning till programmen väntar lokala evenemang runt om i Skaraborg.

Helgon och vikingar

Falbygdens museum är först ut, den 12 november berättas det då där om stenåldern ur en lite annorlunda vinkel. Annelie Nitenberg, arkeolog och projektledare redogör på Västergötlands museum i Skara den 15 november för de nya undersökningar som gjorts på Fröslundasköldarna.

Den sista söndagen i november berättar religionhistorikern och arkeologen Egil Josefsson om vikingatid på Falbygden, med utgångspunkt från de halshuggna vikingarna som begravdes i centrala Falköping.

Lundahistorikern Dick Harrison gästar Stadsmuseet i Skövde onsdagen 29 november för att berätta om Skövdes skyddshelgon, Sankta Elin.

Den som tar sig till Vänermuseet i Lidköping den femte december får veta vem unionskungen Kristoffer av Bayern var och varför han är viktig för Lidköpings historia.

När tv-serien fortsätter efter jul- och nyårshelgerna fortsätter även de lokala evenemangen med bland annat en visning av Marieholmsön i Mariestad, en föreläsning av etnolog Christina Ström om allmogetid under stormaktstid. Det blir också en berättarkväll på Balteryds hembygdsgård i Tibro och i Tidaholm väntar föreläsningar om folkrörelsernas framväxt.

Kulturkvarteret i Hjo är platsen för den sista föreläsningen som väntar den 11 februari.

”Världens modernaste land” är rubriken som bland annat handlar om Hjos stolthet, Estrid Ericson som grundade Svenskt tenn.

Artikeltaggar

BalterydDick HarrisonEstrid EricsonFalbygdens museumGustav VasaHistoriaHistoriaHjoMuseumSkaraborgSkövdeSVTTeknik och vetenskapTVTV-serierVänermuseet

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.