Hoppa till huvudinnehållet

Ett mirakel sätter Gullspång på kartan

Publicerad:
“Miraklet i Gullspång” inleds med att de norska systrarna Kari och May-Elins åker valen på Sommarland, något som får avgörande roll för allt det märkliga som sedan händer.
“Miraklet i Gullspång” inleds med att de norska systrarna Kari och May-Elins åker valen på Sommarland, något som får avgörande roll för allt det märkliga som sedan händer. Foto: Pia Lehto

En oerhört originell film, som hade premiär i förra veckan och uppmärksammas världen över, sätter nu Gullspång på kartan.

Dokumentären “Miraklet i Gullspång” börjar med att två norska systrar är på lägenhetsvisning i det lilla samhället i norra Skaraborg.

Sedan inträffar ett mirakel. Och väldigt mycket annat märkligt.

För regissören Maria Fredrikssons del inleddes filmprojektet ”Miraklet i Gullspång” med ett telefonmeddelande 2018. Hon kontaktades då av två systrar från Nordnorge som ville dela med sig av vad de betraktade som en mirakulös händelse. När en av dem skulle köpa en lägenhet i Gullspång, grannort till Hova där den andra systern bor, var säljaren en kopia av deras döda storasyster, som tog sitt liv i slutet på 80-talet. Utifrån denna händelse på fastighetskontoret vecklas en historia ut som överträffar det mesta. Sällan har det gamla slitna “verkligheten överträffar dikten” passat bättre än till “Miraklet i Gullspång”.

Kommundirektören: “Stärker den lokala stoltheten”

– Jag har faktiskt flera gånger fått frågan om manuset ändå inte är påhittat. Det säger ju en del om den här storyn, menar Maria Fredriksson.

Lager på lager

Det är vid köpet av en lägenhet i Gullspång som Kari och May-Elin möter kvinnan, Olaug, på pricken lik deras syster som tog livet av sig 30 år tidigare.
Det är vid köpet av en lägenhet i Gullspång som Kari och May-Elin möter kvinnan, Olaug, på pricken lik deras syster som tog livet av sig 30 år tidigare. Foto: Pia Lehto

I filmen återskapas inledningsvis situationer från Gullspång och mötet med personen som liknar den tredje systern. Intervjuer med dem alla tre och flera andra personer från olika platser i Norge och Sverige varvas med stumma suddiga super 8-filmer och foton från familjealbum. Den historia som växer fram är fullkomligt makalös, med lager på lager och flera stickspår. Ett mysterium som ger gåshud och där man under filmens gång blir allt mer osäker på vad som skett och inte, vem som talar sanning och vem som ljuger.

Regissören Maria Fredriksson blev själv väldigt personligt involverad i historien, på ett helt annat sätt än hon brukar. Och det var inte alltid lätt. Åren gick och allt fler “storytrådar” drog i väg åt olika håll. Hon blev som besatt av att hitta “svar”, men förstod så småningom att hon fick ge upp ambitionen att klargöra vad som egentligen hänt, utan istället ta med tittarna på ett fascinerande dokumentärdrama om relationer och så kallad true crime.

Regissören Maria Fredriksson tvingades släppa kontrollen om filmen som efter ett tag började leva sitt eget liv.
Regissören Maria Fredriksson tvingades släppa kontrollen om filmen som efter ett tag började leva sitt eget liv. Foto: Filip Powidzki Casserblad

– De medverkande har alla sin version av sanningen. Och tror på den till 100 procent. Det är ju också intressant att visa.

Verklighetens Twin Peaks

Filmen har skapat stort intresse, hyllats av flera recensenter och bland annat prisats för klippningen. Den omtalas som en verklighetens Twin Peaks och flera amerikanska filmbolag har visat intresse för att göra dramaserie av den.

– Det är förstås fantastiskt roligt, inte minst för att jag jobbat så hårt med den under flera år.

Varför har den fått så stort gensvar tror du?

– Jag tror att det beror mycket på de medverkande. De är så bjussiga. Även när det blir svårt och konfliktfyllt och händer saker som inget kunnat förutse, så orkar de stå kvar. Det är stort och modigt tycker jag. De är också alla tre nöjda med slutresultat och det har varit viktigt för mig.

Och hur upplever du intresset för filmen i Gullspång ?

– Jag var på premiären på den lokala bion och det var mycket folk och jättefint mottagande. Kan filmen hjälpa till att sätta orten på kartan lite grand så blir jag glad.

Hanna Sundblad

Artikeltaggar

FilmFilmerGullspångHistoriaHistoriaHovaNorge

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.