Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören: “Stärker den lokala stoltheten”

Publicerad:
Kan “Miraklet i Gullspång” bli just ett litet mirakel för Gullspång? Foto: Pia Lehto
Kan “Miraklet i Gullspång” bli just ett litet mirakel för Gullspång? Foto: Pia Lehto

Kan filmen “Miraklet i Gullspång” fungera som något av ett mirakelpiller för Gullspång som, likt många andra småkommuner, kämpar med skral ekonomi och självbild?

– Jag kan inte bedöma det i nuläget. Men jag tror i alla fall att den stärker den lokala stoltheten, säger kommundirektör Mats Öman.

Det finns många exempel på orter och städer som dragit nytta av uppmärksamheten kring kända filmer, böcker och serier som utspelats där. Genom guidade turer, slogans, merchandise och annat bygger man upp sitt varumärke kring en litterär figur, plats eller handling, något som på sikt kan öka attraktionen som besöksmål och locka till inflyttning.

Har turen nu kommit till lilla Gullspång?

– Jaa, jag vet inte riktigt. Vi har inte haft detta uppe till diskussion ännu i kommunen. Men det är i alla fall trevligt med den positiva uppmärksamheten, säger Mats Öman, kommundirektör i Gullspång.

Så vi får inte se någon kommunslogan framöver i stil med “Gullspång - platsen för nya mirakel”?

– Nja, det vet jag inte, haha.

Vad tror du då filmen kan betyda för kommunen?

– Jag tror och hoppas att den kan stärka den lokala stoltheten hos invånarna. Vi har redan vänt den negativa trenden i kommunen i och med Vision 2035, där vi jobbar gemensamt med näringsliv och föreningar för att lyfta kommunen. Kan filmen bli en tillgång i det arbetet är det ju jättebra.

Har du själv sett den?

– Nej, det har jag inte. Men jag ska verkligen försöka göra det. Många Gullspångsbor snackar om den.

Hanna Sundblad

Artikeltaggar

FilmFilmerGullspångMats ÖmanNäringslivTrender

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.