Hoppa till huvudinnehållet

Henrik skämtar med hjärtat

Publicerad:
En slätt har bytts mot en annan. Numera lever Henrik på östgötaslätten där han renoverar ett gammalt missionshus utanför Ödeshög “Jag ser denna isolering som lite av ett konstnärligt experiment. Jag vill utforska mig själv och se vad som kommer ur det” förklarar han.
En slätt har bytts mot en annan. Numera lever Henrik på östgötaslätten där han renoverar ett gammalt missionshus utanför Ödeshög “Jag ser denna isolering som lite av ett konstnärligt experiment. Jag vill utforska mig själv och se vad som kommer ur det” förklarar han.

Han har kallats för geni och humorhimlens snabbaste raket. Komikern Henrik Nybloms skämt verkar landa väl hos både kritiker och publik. Själv säger han att hans Skarakompisar från förr är tio gånger roligare än han.

– Min styrka är väl att hjärtat är med i allt jag gör.

Karriären går just nu som tåget för Skarabördiga stand up-artisten Henrik Nyblom. Tillsammans med komikern Magnus Betnér driver han sedan hösten 2022 podden Puss och Kram. Under hösten 2022 var han reporter i Parlamentet och under våren 2023 en av medlemmarna i den fasta panelen i SVT:s populära familjeprogram Bäst i test. Just nu turnerar han med en handfull av Sveriges allra främsta komiker i humorshowen One nignt stand up.

Du verkar vara med överallt och benämns som både komikergeni och humorraket. Det går riktigt bra nu. Varför?

– Oj, jag vet inte riktigt. Kanske betalar det sig nu att jag under så lång tid lagt ner så mycket tid på det här och omgivit mig med både bra och roliga kompisar. De jag uppgicks med under uppväxten i Skara var enligt mig tio gånger roligare än jag. Så det är väl både tur och hårt arbete. Jag har misslyckats så många gånger, men ändå fortsatt. Man kan säga att talanglösheten blivit lite av min styrka, haha. Och så det att jag har hjärtat med i allt. Det måste vara på mitt sätt och med mitt uttryck. Jag ska kunna stå för det jag gör även om 20 år och tänka “Fan vad bra det var” och inte “Fan vad bra jag sålde på det där”.

En glad Henrik omgiven av sina lika glada kollegor Ina Lundström, Jonatan Unge, Petrina Solange, Carl Stanley och Niklas Andersson i One nignt stand up.
En glad Henrik omgiven av sina lika glada kollegor Ina Lundström, Jonatan Unge, Petrina Solange, Carl Stanley och Niklas Andersson i One nignt stand up.

När man läser om dig kommer det upp epitet som galen, excentriker och surrealistisk. Hur skulle du själv beskriva dig?

– Det beror väl lite på dagsformen. Men jag skulle väl säga nyfiken och utforskande. Och att det som många anser som absurt är det naturliga för mig. Jag tycker till exempel inte det vore så konstigt om någon kom med gympadojor som örhängen. För mig är det mycket märkligare att miljoner människor klär sig på samma sätt. Jag tycker att det normativa är det onormala.

Och vad skrattar du åt själv?

– Jag älskar det absurda och skrattar åt bland annat Monty Python, mina kompisar och allmänt fjant och larv. Just nu har jag väldigt roligt både åt och med mina kollegor i “One night stand up”. Framför allt jag och Jonatan Unge går in i det absurda även utanför scenen. Vi skapar fjantiga karaktärer och en lekfull känsla. Det är väldigt roligt. Jonatan skiter i att anpassa sig och det älskar jag. Människor som tar själva på för stort allvar och tror att de har “svar” har jag svårt för. Sådana människor är för övrigt väldigt roliga att skämta om.

Behöver vi skratta och fjanta oss mer? Och är det extra viktigt i mörka tider, som nu?

– Ja, verkligen. Det pågår mycket elände runt om oss, det ska vi verkligen inte glömma. Men det kan vara skönt att skratta bort ångesten en stund. Det är läkande.

Finns det någon skaraborgsk humor anser du? Och vad kännetecknar i så fall den?

– Ja, det tycker jag absolut. Den handlar mycket om att kunna driva både med sig själv och sina nära och kära, men på ett i grunden kärleksfullt sätt. Var gränsen går kan vara svårt att förstå för de “oinvigda”.

Henrik Nybloms skämt haglar just nu på en mängd scener och i många sammanhang runt om i landet.
Henrik Nybloms skämt haglar just nu på en mängd scener och i många sammanhang runt om i landet.

Om du inte blivit komiker vad hade du då sysslat med?

– Oj... Kanske med något annat inom “uttryck”, såsom manusarbete, regi eller klippning. Men egentligen skulle jag nog kunna jobba med vad som helst så länge jag har roliga människor runt om mig och jag får vara den jag är och uttrycka mig på mitt eget sätt.

Hur hoppas du att ditt liv ser ut om tio år?

– Ungefär som nu, fast med en skönare säng. Just nu sover jag på en madrass på golvet, haha. I övrigt hoppas jag att jag lärt mig mer om renovering, att jag blivit en skickligare musiker, att jag har en finare trädgård och att jag har mer tid till att måla och umgås med min familj. Och så hoppas jag att se lite mer av välden, innan den försvinner.

Till sist – vad betyder Skaraborg för dig?

– Så mycket. Skaraborg har format mig och min humor och det bär jag alltid med mig i hjärtat. Kommer man från Skaraborg är man liksom alltid lite “underdog”, men på ett bra sätt. Det finns också något rakt och omanipulativt över skaraborgarna som jag uppskattar, inte så många dolda agendor helt enkelt. Dessutom är humor stor valuta i Skaraborg. Det är viktigt att vara “sköj” där - och det gillar jag!

Fakta Henrik Nyblom

 • Ålder: 37 år.
 • Bor: I ett gammalt missionshus (enligt egen utsago ett “Morran- och Tobiashus”) mellan Ödeshög och Vadstena.
 • Familj: Föräldrar, syskon och syskonbarn. I övrigt bananflugor...
 • Gör: Komiker och musiker.
 • Aktuell med: En av de medverkande i humorturnén One nignt stand up.
 • Bakgrund: Uppväxt i Skara. Pluggade grafisk form på gymnasiet. Bodde en period i London och spelade i band. Har jobbat i fabrik, i barer, som fotograf, manusförfattare och regissör. Driver eget produktionsbolag. Har de senaste 6-7 åren jobbat med stand up på heltid.
 • Dolda talanger: Körkort!
 • Gör helst en ledig dag: Renoverar huset. Och skriver, spelar piano, fotar och målar förstås. “Har svårt att skilja jobb från fritid och tackar gudarna varje dag att jag får hålla på med det här.”
 • Smultronställe i Skaraborg: Kållandsö (där hans föräldrar numera bor).
 • Fem snabba:
 • Morgon eller kväll? Kväll.
 • Sött eller salt? Salt.
 • Förfest eller efterfest? Efterfest.
 • Långkok eller makaroner? Makaroner.
 • Resa framåt eller bakåt i tiden? Bakåt.

Hanna Sundblad

Artikeltaggar

Henrik NyblomHumorKomikerMusikSkaraSkaraborgSVT

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.