Hoppa till huvudinnehållet

Bostadsrättspriserna i Västra Götaland stiger

Publicerad:
Priset på bostadsrätter i Sverige har ökat men en procent de senaste tre månaderna.
Priset på bostadsrätter i Sverige har ökat men en procent de senaste tre månaderna. Foto: a40757

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västra Götaland stigit med en procent, medan villapriserna legat still. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Stigande räntor och ökade levnadskostnader, det har blivit dyrare att bo i Sverige de senaste åren. Det har givetvis påverkat priserna på bostäder.

– Moderna bostäder i attraktiva lägen kan fortfarande säljas till höga slutpriser medan efterfrågan på lägenheter med dyra månadskostnader är betydligt lägre. De stigande räntorna har fått många bostadsföreningar att höja avgifterna, vilket påverkar hushållens köpkraft eftersom de redan nu upplever en kraftig ekonomisk press, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I Västra Götaland har bostadsrättspriserna stigit med en procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna legat still. Under samma period har priset för bostadsrätter legat stilla medan villapriserna sjunkit med en procent i riket som helhet.

Tittar man på sifforna för Skaraborg visar de att priset på bostadsrätter i Skövde minskat med 5,2 procent de senaste tre månaderna och totalt 6,4 procent under det senaste året. Priserna på en villa i Lidköping har faktiskt ökat med 5,4 procent de senaste tre månaderna.

Sett till landet som helhet är utbudet av bostäder till salu rekordstort, men väntas nu minska.

– Köparna har fortfarande ett starkt övertag tack vare det historiskt höga utbudet av bostäder till salu. Vi räknar dock med att läget snart kommer att förändras eftersom många vill ha sin bostadsaffär avklarad innan årsskiftet och att färre bostäder säsongsmässigt läggs ut till försäljning, säger Marcus Svanberg.

Priset på fritidshus sjunker

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västra Götaland stigit med två procent, medan villapriserna sjunkit med fem procent. Även i riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på fem procent för villapriserna medan bostadsrättspriserna har ökat med en procent. Fritidshuspriserna i Västra Götaland har sjunkit med sex procent på årsbasis, vilket är i nivå med prisfallet i landet som helhet.

– Oron för skenande elräkningar är mindre nu än förra vintern och de flesta har nu vant sig vid inflationen och de högre räntorna. Den osäkerhet som nu finns hos bostadsköparna har främst att göra med risken för fler räntehöjningar och hur konjunkturen kommer att slå mot den egna plånboken framöver, säger Marcus Svanberg.

De tre senaste månaderna såldes 3 706 bostadsrätter i Västra Götaland, vilket är sju procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 2 190, en uppgång med en procent.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterLidköpingSkaraborgSkövdeVillor

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.