Hoppa till huvudinnehållet

Efter nya tester öppnar badhuset i Tidaholm igen

Publicerad:
Reporter Lovisa Wennerholm Zimonyi
Lovisa Wennerholm Zimonyi
lovisa@skaraborgsbygden.se
Badhuset i Tidaholm stängde förra veckan efter att en bakterie som orsakar tillståndet badhusfötter upptäcktes i vattnet. Nu har bassängerna klorerats och badhuset öppnat igen.
Badhuset i Tidaholm stängde förra veckan efter att en bakterie som orsakar tillståndet badhusfötter upptäcktes i vattnet. Nu har bassängerna klorerats och badhuset öppnat igen. Foto: Jacob Wackerhausen

Badhuset i Tidaholm har öppnat igen. Det var i förra veckan som badhuset fick stänga efter att höga halter av en bakterie upptäcktes under en rutinmässig provtagning.

Det var bakterien Pseudomonas aeruginosa som kopplas ihop med tillståndet badhusfötter som upptäcktes i testerna. Daniel Andersson, enhetschef fritid på Tidaholms kommun, berättar att de har klorerat vattnet och städat extra noggrant.

– Vi har gjort nya provtagningar som kom tillbaka i fredags och som visade att vattnet var okej. Vi fick ha en kortvarig stängning tills vi kunde visa att vattnet var fritt från bakterier.

I nuläget vet Daniel Andersson inte hur bakterien hamnade i vattnet.

– Den bakterien trivs i varm och fuktig miljö, det som gjorde att det gav utslag på testet vet vi inte, berättar han.

Inga drabbade

Regelbundna provtagningar av vattnet görs på badhuset i Tidaholm. Daniel Andersson berättar att de kommer att fortsätta med provtagningarna i framtiden.

– På just den här typen av bakterien görs tester en gång per månad. Det är ett gäng bakterier vi testar på, det var bara den som gav utslag på testet.

Daniel Andersson är enhetschef fritid på Tidaholms kommun och berättar att han inte vet vad som orsakade bakterierna i vattnet.
Daniel Andersson är enhetschef fritid på Tidaholms kommun och berättar att han inte vet vad som orsakade bakterierna i vattnet. Foto: Privat

Enligt Daniel Andersson är det inga besökare som har blivit drabbade av åkomman, som orsakar smärta och rodnad i fotsulorna och som huvudsakligen drabbar barn.

– Inte av det vi känner till, det tyder på att bakterien försvann snabbt. Kloret tar kål på den.

Han berättar att besökarna var förstående när badhuset hade stängt.

– Folk blir väl glada nu när vi öppnar tror jag. Det är rätt årstid, folk vill bada nu. Det var olyckligt att det krockade med höstlovet, men folk kanske kommer och badar den här veckan i stället, säger han.

”Om man har otur”

Britt Svensson, miljö- och livsmedelsinspektör på Tidaholms kommun, berättar att hon inte har något minne av att den berörda bakterien har funnits i kommunen tidigare.

De har inte heller fått in några klagomål gällande badhusfötter.

– Man får det inte så fort man sätter fötterna i vatten, utan om man har otur kan man åka på det, säger hon.

”Kan ha förekommit”

Mihály Matura, överläkare på Hudmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus, berättar att bakterien Pseudomonas aeruginosa är vanligt förekommande i vår miljö. Det är enligt honom svårt att säga exakt hur bakterierna förökar sig i vatten, men det kan ha med plastleksaker och bassängers ytskikt att göra.

– Möjligen är det inte helt idealiskt skötta hygienåtgärder som kan ha underlättat förökningen av dessa bakterier, säger han.

Mihály Matura, överläkare på Hudmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus, berättar att det är svårt att veta exakt hur bakterien som orsakar badhusfötter förökar sig i vatten.
Mihály Matura, överläkare på Hudmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus, berättar att det är svårt att veta exakt hur bakterien som orsakar badhusfötter förökar sig i vatten. Foto: Privat

Badhusfötter ger symtom som smärta, ömhet och rodnad på fotsulorna. Enligt Mihály Matura liknar symtomen mer en inflammation än en infektion.

– Bara i enstaka fall förekommer lätt förhöjd kroppstemperatur. Vila, Alvedon eller NSAID, icke-steroida anti-inflammatoriska medel, lindrar symtomen effektivt, inga andra åtgärder behövs för den enskilda, säger han.

Har det funnits fall av badhusfötter i regionen?

– Sjukdomen är inte anmälningspliktig, enstaka fall kan ha förekommit utan att någon ens tänkt på att fråga om det. Symtomen är självläkande inom några få dagar, berättar Mihály Matura.

Artikeltaggar

BakterierSkaraborgTidaholmTidaholms kommunVård och omsorg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.