Hoppa till huvudinnehållet

En vecka fri från våld

Publicerad:
Under Orange week, En vecka fri från våld, ligger fokus på att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. I år går flera organisationer i Skaraborg ihop i arbetet med att förebygga och stoppa våldet.
Under Orange week, En vecka fri från våld, ligger fokus på att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. I år går flera organisationer i Skaraborg ihop i arbetet med att förebygga och stoppa våldet. Foto: Niklas Storm

Vecka 47 arrangeras Orange Week, vilket innebär en vecka fri från våld. Den genomförs för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

– Vi hoppas att kampanjveckan ska ge insikt om att varje människa faktiskt kan göra skillnad, säger Kerstin Nettelblad, verksamhetschef för Utväg Skaraborg.

En vecka fri från våld Skaraborg är ett initiativ i samverkan mellan Utväg Skaraborg, Länsstyrelsen Västra Götaland, Kvinnojouren Linnéan, Kvinnohuset Tranan, Samordningsförbundet Skaraborg och Folkhälsa och social hållbarhet Skaraborg, Västra Götalandsregionen.

Veckan inleds den 20 november och syftet är att sätta fokus på förebyggande åtgärder för att försöka undvika våld och trakasserier. Men även att lyfta fram att alla kan göra skillnad: individer, företag, organisationer och föreningar.

– Vi hoppas att kampanjveckan ska ge insikt om att varje människa faktiskt kan göra skillnad, säger Kerstin Nettelblad, verksamhetschef för Utväg Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Den här kampanjen har två olika spår. Ett är att dela med sig av material som man ska kunna använda på egen hand i sin verksamhet, för att skapa en dialog kring hur våld kan förebyggas. Det andra spåret riktar sig till företag som kan få en kostnadsfri föreläsning om ämnet, på plats.

Ett företag som bokat en föreläsning under veckan är Automotive Components Floby AC.

– Ett förebyggande arbete kring våld kommer alltid kännas väldigt viktigt och aktuellt, därför känns det extra bra att få hit en erfaren föreläsare som delar med sig av sina erfarenheter och även öppnar upp för diskussioner, säger Stephanie Gradéus, arbetsmiljökoordinator på AC Floby.

Han hoppas att den här veckan ska kunna göra skillnad, både för den enskilde och för hela samhället.

– Många tänker nog ”vad kan jag göra åt våldet?”, men förhoppningen är att efter kampanjveckan ha öppnat upp allt fler ögon för en insikt om att varje människa faktiskt kan göra skillnad. Vi tycker att det är en självklarhet att näringslivet engagerar sig i detta. Genom att visa att vi bryr oss och tar ställning i dessa frågor kan vi vara en del av en påverkanskultur framåt.

Artikeltaggar

Kvinnohuset TrananSamordningsförbundetSkaraborgUtväg SkaraborgVåld mot kvinnorVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.