Hoppa till huvudinnehållet

Stölder riktade mot lantbrukare ökar under hösten

Publicerad:
Under hösten ökar stölderna av lantbrukares utrustning. Enligt Michael Ståhlgren, förundersökningsledare vid Polisen västra Skaraborg, ligger internationella ligor bakom stölderna. Han berättar att lantbrukare i genomsnitt blir av med 208 000 kronor per brottstillfälle.
Under hösten ökar stölderna av lantbrukares utrustning. Enligt Michael Ståhlgren, förundersökningsledare vid Polisen västra Skaraborg, ligger internationella ligor bakom stölderna. Han berättar att lantbrukare i genomsnitt blir av med 208 000 kronor per brottstillfälle. Foto: Peter Vahlersvik

Av totalt 37 polisanmälda stölder i Skaraborg riktade mot lantbrukare under 2023 har 15 skett mellan 25 oktober och 1 november. Det berättar Michael Ståhlgren, förundersökningsledare vid Polisen västra Skaraborg, som menar att flest stölder sker under hösten.

– Det har varit mycket stölder periodvis. Det är säsongsbetonat, säger han.

Det är under vår och höst som stölderna riktade mot lantbrukare är som mest frekventa.

– Stöld förekommer hela tiden men när det är organiserade stölder är det framför allt under hösten och våren, säger han och fortsätter:

– När vår- och höstsådden är i gång står kanske en maskin kvar på ett fält eller utanför ett magasin. Men även många brott sker när tjuvar har varit inne i maskinbyggnader.

Internationella ligor

Under 2023 har det anmälts 229 stölder mot lantbrukare i hela landet, varav 37 ärenden finns i Skaraborg. Michael Ståhlgren berättar att det är internationella ligor som ligger bakom stölderna.

Ofta är det antenner, GPS- och kommunikationsutrustning och skärmar som blir stulet.

– Någon gång tar de verktyg, men det är egentligen bara GPS-utrustning och liknande som de är ute efter, säger han.

Det är ofta stora summor som lantbrukare blir av med. Mellan 2019 och 2022 låg medianvärdet på 208 000 kronor per brottstillfälle.

Stölderna får också andra konsekvenser.

– Det blir också avbrott i produktionen, det är känslig verksamhet på det sättet, säger Michael Ståhlgren.

Hur stor är sannolikheten att lantbrukare kan få tillbaka stulen utrustning?

– Tyvärr är sannolikheten inte så jättestor.

Viktigt att spara

Michael Ståhlgren berättar att vid fordonskontroller kan polisen påträffa stulet gods som är på väg ut ur landet. För att få tillbaka stulen egendom är det viktigt att lantbrukare sparar den unika informationen för sin utrustning.

– Det är viktigt när man köper utrustning att man sparar modellförteckning och det unika serienumret. Om vi påträffar gods som antas vara stulet slår vi in det i databasen. Om man lägger in rätt produktionsnummer och liknande i stöldanmälan kan man som lantbrukare i alla fall få tillbaka godset, säger han och fortsätter:

– Ofta kan lantbrukare märket och värdet på det som har blivit stulet, men sedan vet man inget mer.

Enligt Michael Ståhlgren finns det sätt som lantbrukare kan skydda sig mot stöld. Bland annat genom att ta in stöldbegärlig utrustning efter arbetsdagen.

– Man kan skruva av och ta med sig sakerna in, plocka in sina grejer. Sedan förstår jag att det blir ganska besvärligt att hålla på så, säger han.

”Avskräcker inte jättemycket”

Dessutom går det att installera rödljussensorer, som larmar om någon rör sig i närheten. Övervakningskameror är också ett alternativ, dock menar Michael Ståhlgren att det har sina brister.

– Man måste kunna se vilka det är på bild. Tjuvar är så pass förslagna att de har på sig luva eller mössa, då kommer vi inte känna igen dem. Det avskräcker inte jättemycket, säger han och fortsätter:

– Det gäller att säkra sin utrustning på ett bra sätt och skydda den när den inte används.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättLantbrukSkaraborgStölder

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.