Hoppa till huvudinnehållet

Träd som får dig att le

Publicerad:
Stiftelsen Skogssällskapet har utsett årets knasigaste träd. Här ses Västergötlands bidrag.
Stiftelsen Skogssällskapet har utsett årets knasigaste träd. Här ses Västergötlands bidrag. Foto: Mats Kaij

Tidigare i år efterlyste Stiftelsen Skogssällskapet bilder på knasigast möjliga träd. Nu har vinnarna utsetts och här presenteras ett urval.

För tredje året i rad gick Skogssällskapet tidigt i somras ut och uppmanade allmänheten att hålla utkik efter träd med märkliga former och växtsätt, ta bilder och lägga upp dem i sociala medier. Många nappade, och delade generöst med sig av sina bilder under haschtaggen #knasigaträd.

Bland vinnarna ses bland annat Västergötlands träd med en märklig utväxt och Ölandsträdet som klamrat sig fast på en sten.

Två bidrag som sticker ut är den älgliknande granen i Dalsland och Dalarnas björk med sin utväxt i form av en kramande panda.

− Bland årets knasigaste träd finns både de riktiga överlevarna, som mot alla odds hittar nya sätt att leva vidare, och många roliga formationer som kan få skogens besökare att le under sin skogspromenad, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.

Träd med märkliga former lämnas kvar vid avverkning därför att de har låga virkesvärden. De får med tiden höga naturvärden och bidrar dessutom till skogens upplevelsevärde .

− En ansvarsfull skogsskötsel innebär att se och ta tillvara olika värden i skogen. De knasiga träden är roliga påminnelser om att skogen också har viktiga upplevelsevärden för oss människor. Dessutom får dessa träd ofta höga naturvärden, eftersom de får stå kvar i skogen och bli riktigt gamla, säger Karin Fällman Lillqvist.

Så uppkommer knasiga träd

Ofta har knasiga träd blivit påverkade av omgivningen på ett eller annat sätt. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

Trädet kan också växa in i andra föremål – som stenar, taggtråd eller andra träd – så att märkliga formationer bildas.

Trädet kan ha genetiska defekter eller drabbas av sjukdomar som får det att slå knutar på sig själv, få ett ovanligt grenverk eller krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Källa: Stiftelsen Skogssällskapet

Skogssällskapet har utsett årets knasigaste träd i 19 av Sveriges 25 landskap. Norrbotten, Härjedalen, Gästrikland, Närke, Bohuslän och Blekinge saknade bidrag i tävlingen. Se alla vinnarträd på Stiftelsen Skogssällskapets hemsida.

 • En "panda" i en björk som står i byn Rälta, Dalarna.
  En "panda" i en björk som står i byn Rälta, Dalarna. Foto: Mats Kaij
 • Älgliknande gran som växer i Baljåsens naturreservat, Dalsland.
  Älgliknande gran som växer i Baljåsens naturreservat, Dalsland. Foto: Margaretha Sandin
 • Det vinnande bidraget från Gotland står på Gotska sandön.
  Det vinnande bidraget från Gotland står på Gotska sandön. Foto: Lasse Larsson
 • Krokig tall i Halland.
  Krokig tall i Halland. Foto: Lisa Lundmark
 • Trollek vid Vombsjön i Skåne.
  Trollek vid Vombsjön i Skåne. Foto: My Berggren
 • Rönn i Böda på Öland.
  Rönn i Böda på Öland. Foto: Marie Toftås
 • Tall i Kolmården, Östergötland.
  Tall i Kolmården, Östergötland. Foto: Olov Karlsson

Artikeltaggar

DalarnaDalslandDjur och naturNaturreservatSkogSkogssällskapetSociala medierStiftelserVästra Götalands län

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.