Hoppa till huvudinnehållet

Har utrett stöd till frukt i skolan

Publicerad:
Skolfruktsstödet innebär ett bidrag för att stärka budgeten för livsmedelsinköp på skolorna och ge möjlighet att erbjuda frukt till barnen.
Skolfruktsstödet innebär ett bidrag för att stärka budgeten för livsmedelsinköp på skolorna och ge möjlighet att erbjuda frukt till barnen. Foto: LightFieldStudios

På uppdrag av regeringen har Jordbruksverket analyserat ett förslag till stöd för frukt i skolan. Stödet är jämförbart med skolmjölksstödet som har betalats ut sedan Sverige blev medlem i EU 1995. Skolfruktstödet skulle om det infördes ligga på 38 miljoner.

Syftet med stödet är enligt EU-förordningen att skolbarns konsumtion av frukt och grönsaker bör främjas för en god kosthållning i skolan. Stödet ska också bidra till att målen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik nås.

Jordbruksverket lämnar nu sitt förslag till regeringen.

– Genom att använda studier och kunskapssammanställningar som redan finns bedömer vi att det är möjligt att utforma mer kostnadseffektiva åtgärder för att långsiktigt öka skolbarns konsumtion av frukt och grönsaker, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef, i ett pressmeddelande.

Administrationen kostar

Skolfruktsstödet innebär ett bidrag för att stärka budgeten för livsmedelsinköp på skolorna och ge möjlighet att erbjuda frukt till skolbarnen. Eftersom budgeten för stödet är relativt liten innebär det utdelning av skolfrukt ca två veckor per år.

Erfarenheter från skolmjölkstödet visar att ett stöd till utdelning av frukt inte är en effektiv insats för kommunerna och skolbarnen. Det är administrativt betungade både för stödmottagare och myndigheten, och en betydande del av budgeten går till administration, förvaltning och kontroll.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiEUGrönsakerJordbruksverketMat och dryckPolitikSkolor

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.