Hoppa till huvudinnehållet

Bokrecension: Praktfull museibok

Publicerad:
Göteborgsnaturhistoriska museum: 100 år i Slottsskogen.
Göteborgsnaturhistoriska museum: 100 år i Slottsskogen.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vid min sida har jag ännu en praktfull jubileumsbok, ”Göteborgs naturhistoriska museum: 100 år i Slottsskogen”. Museet bildades redan 1833 men 1923 gick flyttlasset till den då nyuppförda musei- byggnaden i Slottsskogen. I boken får man ta del av de ca 10 miljoner(!) djur som ingår i museets samlingar. Ungefär vart tredje insamlat djur är en insekt.

Där finns allt från encelliga amöbor till några av världens största däggdjur såsom en gigantisk blåval och en imponerande afrikansk elefant. Blåvalen är så stor så delar av valen fick flyttas i omgångar. Bokens omslagsbild visar den största delen föras in i museet innan väggen murades klart.

Museet har även en geologisk samling som innehåller tusentals prover av bland annat mineraler och fossiler. Museets dioramor har välförtjänt ett eget kapitel i boken. Det är ca 100 år gamla inglasade större tittskåp som visar djur i sin naturliga miljö.

Hornborgasjön har förärats med ett eget diorama. Om detta och mycket annat finns att läsa i boken som är på 287 sidor. Många författare ligger bakom boken, som naturligtvis finns att köpa i den välfyllda museibutiken.

Niklas Krantz

b2_gods@hotmail.com

Artikeltaggar

DjurDjur och naturFörfattareGöteborgHornborgasjönMuseumNöje/KulturSlottsskogenVal