Hoppa till huvudinnehållet

Antalet patienter med Covid-19 ökar på sjukhuset: ”Har ökat otroligt snabbt”

Publicerad:
Erik Backhaus, överläkare på Skaraborgs sjukhus, tycker att fler ska ta vaccinet mot Covid-19. Foto: Skaraborgs sjukhus
Erik Backhaus, överläkare på Skaraborgs sjukhus, tycker att fler ska ta vaccinet mot Covid-19. Foto: Skaraborgs sjukhus

Covid-19 sprider sig snabbt runt om i Skaraborg och det märks på Skaraborgs sjukhus. Överläkaren Erik Backhaus hoppas att fler tar chansen att vaccinera sig.

– Tillhör man en riskgrupp eller är över 65 år ska man absolut göra det, säger han.

Det är många som går runt med förkylningssymptom just nu. Det märks på skolor, arbetsplatser och sjukhus. På måndagen låg ett 40-tal patienter inne på Skaraborgs sjukhus med Covid-19, även om alla inte är där främst av den anledningen.

– Det har ökat otroligt snabbt den sista tiden och det innebär en belastning för oss inom vården, vi märker det även bland personalen. I nuläget har vi inte speciella avdelningar där vi vårdar patienter med covid. De patienterna ligger på vanliga avdelningar men de hålls ändå avskilda för att minska smittorisken, säger Erik Backhaus.

Han uppmanar alla som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp att vaccinera sig.

– Det här viruset är föränderligt och det är viktigt att man tar vaccinet när man erbjuds det. Nu finns det dessutom gott om vaccin så jag ser ingen anledning till att man inte ska ta det. Det är ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk.

Det är många som är förkylda i Skaraborg just nu, och det märks även på Skaraborgs sjukhus.
Det är många som är förkylda i Skaraborg just nu, och det märks även på Skaraborgs sjukhus. Foto: Tero Vesalainen

Covid-19 hindrar i nuläget den vanliga säsongsinfluensan från att få fäste.

– Som det är nu ser vi inga fall alls av det vi kallar säsongsinfluensa. Det finns egentligen bara plats för ett dominerande luftvägsvirus och just nu är det Covid-19, men det kan ändra sig längre fram.

Svårbedömt virus

Han tror inte att det ska bli så allvarligt som det var för några år sedan, med rekommendationer och nedstängningar.

– Det är visserligen ett bedrägligt och svårbedömt virus, men jag har svårt att tro det. Däremot kommer vi troligtvis ha en hög smittspridning i samhället och många kommer att bli sjuka, men förmodligen inte så allvarligt sjuka att de behöver vård.

Förutom att han vill att så många som möjligt ska ta vaccinet tycker han att alla ska tänka sig för.

– Är man förkyld och känner sig sjuk tycker jag inte att man ska besöka sina äldre släktingar. Man är som mest smittsam i början av sjukdomen, kanske redan innan man märkt det själv, så det kan vara svårt att veta. Men är man sjuk ska man undvika att träffa äldre och personer i riskgrupper, säger Erik Backhaus.

Artikeltaggar

CoronavirusetErik BackhausSjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusVaccinationVårdVård och omsorg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.